„New Entrants“ - noví evropští zemědělci

     

Zemědělství zažívá v současnosti zásadní strukturní proměnu. V Česku, stejně jako ve většině evropských států, pracuje jen malý zlomek obyvatel v zemědělském sektoru. Děje se tak mj. díky proměně charakteru lidské práce v postindustriální společnosti a zásadnímu posunu životních priorit zejména u mladší generace. K tradičnímu způsobu předávání statku z rodičů na další generaci tak dochází ve stále menším množství případů. Na druhé straně se stále více lidí, nepocházejících bezprostředně ze zemědělského prostředí a často vzdělaných a pracujících v jiných oblastech, rozhoduje, že vybudují vlastní zemědělský podnik. Coby pojmenování pro tyto podnikatele se v soudobém mezinárodním diskursu ujalo pojmenování „New Entrants into Farming“ (zkráceně „New Entrants“), tedy „noví účastníci v zemědělství“.

Aby prozkoumalo zevrubněji tento nový fenomén, zřídilo EIP-AGRI (Evropské inovační partnerství pro zemědělství) zvláštní „focus group“ (odbornou pracovní skupinu). Tato skupina uspořádala v roce 2015 dva semináře, aby zhodnotila zvláštní výzvy tohoto vývoje. Členy focus group jsou odborníci z výzkumu, administrativy, poradenství a sami noví účastníci (8 z celkových 22 členů). Začátkem roku 2016 bude zveřejněn finální dokument s výsledky.

Průměrný „new entrant“ vykazuje vysokou úroveň vzdělanosti, podnikatelské a inovátorské schopnosti, zaměření na trvale udržitelné zemědělství a jeho kontext v kulturní krajině a sociálním prostředí. Chybí mu ale často specifické know-how a nedostatky vykazují přístup k půdě, financování, trhům, mechanizaci a pracovním silám. Tento fenomén staví orgány zodpovědné jak za společnou zemědělskou politiku, tak za národně specifické zemědělské politiky před výzvu: jak nové účastníky dobře integrovat. V současnosti totiž pracují většinou mimo různé podpůrné systémy a zájmové skupiny v zemědělském sektoru. To je potřeba změnit, aby byl potenciál těchto velmi inovativních zemědělců pro celý sektor plně a účelně využit.

Noví účastníci často nacházejí nové cesty na trh, k financování, půdě či organizaci práce, aby vyvážili své relativní tržní znevýhodnění. Příklady těchto inovací odborná pracovní skupina shromáždila a zveřejnila na adrese: http://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/content/new-entrants-farming-lessons-foster-innovation-and-entrepreneurship. Přesto je nutné se nadále cíleně zaměřovat na jednotlivé zemědělce této kategorie, vzájemně je propojovat a co nejlépe je ve stávajících strukturách zapojovat. Neboť našeho společného cíle – udržitelného a konkurenceschopného zemědělství – lze takto nejsnáze dosáhnout.

FG New Entrants bude nadále pracovat jako expertní poradní sbor a je k dispozici zájemcům o informace a spolupráci. Jejím hlavní úkolem v současnosti je koordinovat jednotlivé aktivní nové účastníky za účelem založení jejich celoevropského zastoupení. Za tímto účelem žádáme zájemce, aby se obraceli na zástupce svých či sousedních členských států v rámci odborné pracovní skupiny.

Autor: Robert T. Zahrl - účastník FG New Entrants, sadař, ochsen.cz