Aktualizace metodiky výpočtu finančního zdraví

     

Ministerstvo zemědělství informuje o zveřejnění aktualizované Metodiky výpočtu finančního zdraví (dále jen „Metodika“).

Aktualizace Metodiky byla provedena na základě zkušeností z 1. kola příjmu žádostí, kdy byly ze strany žadatelů vznášeny dotazy, resp. požadavky na lepší specifikaci postupu výpočtu finančního zdraví. Aktualizace Metodiky je formálního charakteru.
V Metodice došlo k upřesnění, že za účetně uzavřená období (tj. tři po sobě navazující období předcházející roku podání žádosti) musí být u místně příslušného správce daně podaná daňová přiznání, a to nejpozději do data podání formulářů pro posouzení finančního zdraví. Dále došlo k doplnění informace pro žadatele, že pokud nedisponují alespoň dvěma účetně uzavřenými obdobími (v případě subjektů bez historie), mohou žádat na projekty pouze do 1 mil. Kč způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace.
Do Metodiky byl vložen způsob kontroly ze strany Státního zemědělského intervenčního fondu při fyzické kontrole projektu na místě, tj. jakým způsobem bude ověřována pravdivost žadatelem zaslaných údajů.
Poslední změna se týká upřesnění intervalů v tabulkách mezních hodnot pro jednotlivé ukazatele včetně bodového ohodnocení, které spočívá v jejich přesnější konkretizaci.

Aktualizovaná verze je k dispozici zde.

Zdroj: szif.cz