Bendl polské potraviny zatím nezakáže

     

Ministerstvo zemědělství zatím neuvažuje o plošném zákazu dovozu polských potravin kvůli aféře s technickou solí v potravinách. Uvedl to ministr zemědělství Petr Bendl. Zákaz by podle něj byl možný v případě ohrožení zdraví obyvatel Česka, o tom však v současnosti nejsou signály.

V Česku již bylo pozastaveno uvádění balené jedlé soli z Polska do oběhu, a to do doby, než bude prokázána zdravotní nezávadnost. Dozorové orgány zjistily, že čeští výrobci v převážné většině případů používají při výrobě jedlou sůl z jiných členských států EU než z Polska, uvedlo ministerstvo.

Anketa

Měl by se omezit dovoz potravin z Polska?

Ano Ne Nemám na to názor

V anketě hlasovalo 77 čtenářů.

Bendlův úřad není spokojen s tím, jak Polsko o výskytu technické soli v potravinách dosud informovalo. Bendl prý zejména postrádá seznam firem, které použily technickou sůl při výrobě potravin. Obrátil se proto dnes na polské ministerstvo zemědělství, které žádá o chybějící informace a o součinnost tamních kontrolních orgánů s českými. „Požadujeme informace o zásilkách potravinářských výrobků s obsahem průmyslové soli, které mohly být uvedeny na trh v České republice,“ řekl k obsahu dopisu Bendl. Ministerstvo ve věci komunikuje také s Evropskou komisí.

Bendl zároveň upřesnil, že v potravinách v Polsku se objevila sůl používaná v průmyslu, nikoli sůl určená k posypům komunikací, jak prý nesprávně uvedla některá média. „Posypová sůl je mnohem dražší, to by se nikomu nevyplatilo,“ podotkl. „Nicméně průmyslová sůl do potravin rozhodně nepatří,“ dodal.

Hygienici z Poznaně dnes uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to prý výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují.

Pokud Poláci nezveřejní seznam výrobců, kteří používají technickou sůl k přípravě potravin, mělo by Česko zastavit všechen dovoz potravin z této země, uvedla v pondělí Dana Večeřová z Potravinářské komory. Stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) vyzval v pondělí Bendla, aby do vyšetření aféry dovozy polských potravin zakázal.

ČTK, zdroj: zpravy.e15.cz