Benzin jen za kauci. Měsíc, který rozhodne o přežití

     

Praha - Dvě třetiny ze zhruba 350 až 400 firem, které dlouhodobě podnikají v oboru distribuce pohonných hmot, budou muset dříve či později ukončit své podnikání. Důvodem je povinnost složit novou kauci. Online deníku Aktuálně.cz to řekl Ivan Indráček, předseda představenstva Společenství čerpacích stanic.

Podmínky podnikání v oboru zpřísňuje novela zákona o pohonných hmotách, účinná od začátku října. Distributoři pohonných hmot musí nově složit dvacetimilionovou kauci - včetně těch, kteří již na trhu působí.
Druhou novinkou je nutnost koncese. Zápis do registru distributorů už neproběhne automaticky. Celní úřad bude posuzovat, zda obchodník splnil zákonné podmínky. Úřad bude mít také pravomoc registraci zrušit. Provinilcům také hrozí propadnutí kauce.
Od prvního listopadu už nebude smět v Česku distribuovat benzin, naftu či jiné pohonné hmoty nikdo, kdo by neměl koncesi a nesložil záruku buď hotově, nebo ve formě bankovní garance.
Novela má zabránit zejména podvodům, při nichž se pohonné hmoty přeprodávají v řetězci účelově založených firem. Daňové úniky na pohonných hmotách se ročně odhadují až na osm miliard korun. 
Pro přesnost: Distributorem není samotný provozovatel čerpací stanice. Novela se jej netýká ani tehdy, když například vlastní či pronajatou cisternou sám zásobuje své čerpací stanice. "Distributorem je ten, který přeprodává pohonné látky dalšímu subjektu," vysvětluje Indráček.
V současnosti je v České republice evidováno zhruba 1900 subjektů, které podnikají v oblasti distribuce pohonných hmot. Indráček souhlasí, že tento počet je na tak malou zemi příliš velký, upozorňuje však na to, že zřejmě více než polovina těchto firem fyzicky nepodniká. "Jsou to třeba připravení bílí koně a podobně," dodává.
Kvůli nesložení kauce podle Indráčka hned na začátku listopadu ukončí svoji činnost desítky až stovky malých distributorů. Další sice na nové podmínky přistoupí, ale nakonec zjistí, že jsou pro ně neúnosné, a také zanechají podnikání v tomto oboru.
Lumpárna zvýhodní giganty
I pro relativně větší a zavedené firmy bude kauce znamenat problém. "Právě se vracím z jednání s bankou, kde se snažíme dojednat podmínky garance. Zatím jsme se nedohodli, ale už teď je jisté, že budeme muset naše vyšší náklady přenést na odběratele, což v konečném důsledku jistě pocítí i nakupující u čerpadel," řekl v pondělí online deníku Aktuálně.cz Milan Popilka, majitel stejnojmenné distribuční firmy.
Popilka proti zpřísnění prosazenému ministerstvy financí a obchodu vystupuje od samého počátku. "Je to lumpárna, díky které budou zvýhodněny gigantické firmy jako Čepro, pro něž je 20 milionů v rozpočtu, na rozdíl od nás, zanedbatelná částka," uvádí. Zároveň se domnívá, že tento krok není ani dobrým počinem proti neplatičům daní, protože ti kauci z dřívějších zisků snadno zaplatí.
Kvůli nutnosti složit kauci už začala probíhat určitá jednání o slučování menších distributorů do jedné větší firmy či vytvoření aliance. "O některých vím, ale podrobnosti prozrazovat zatím nemůžu," říká Indráček.
Stejný krok již dříve distributorům doporučil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. Kauce samotná podle jeho dřívějšího vyjádření být stanovena může. "Problematická je však skutečnost, že není proporcionální vůči velikosti distributora. Jejím zavedením nastane situace, kdy pro velké firmy bude kauce ve stanovené výši zanedbatelná, zatímco pro malé bude likvidační. Není také jasné, zda za těchto podmínek poslouží základnímu cíli, tedy eliminaci daňových úniků," doplnil Rafaj.
Proti kauci se postavila i skupina 18 senátorů, která podala ústavní stížnost. Tak vysoká suma podle nich diskriminuje část podnikatelů a odporuje Listině základních práv a svobod. "Kauce by mohly působit protiústavně ve smyslu neproporcionálního zásahu do práva svobodného přístupu k podnikání, jakož i do majetkových práv. Judikatura Ústavního soudu hovoří o takzvaném rdousícím efektu," tvrdí senátorka a bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.
Podle mluvčí Ústavního soudu Jany Pelcové může rozhodnutí padnout za několik měsíců až přibližně za rok. Stížnost ale nemá odkladný účinek, takže kauci musí během října složit všichni distributoři včetně těch, kteří již na trhu působí.

Autor: Radek Pecák, zdroj: aktualne.cz