Boj s byrokracií po česku

     
Evropské společenství nám kromě přímých výhod přineslo i nepřímé nevýhody. Jednou z těchto nevýhod je značné přebyrokratizování státního aparátu, které graduje s úrovní úřadu, se kterým je občan či podnikatel momentálně ve styku. My Češi jsme na to do jisté míry zvyklí, jelikož letitá přítomnost c.k. rakouských úřadů v nás jaksi vytvořila dědičnou resistenci vůči „úřadu“, který je považován za něco jaksi ležícího na „druhém břehu“. Nicméně čeho je moc, toho je příliš, a tak i ministerstvo zemědělství pod vedením tehdejšího ministra Petra Gandaloviče zřídilo před více jak rokem a půl tzv. Antibyrokratickou komisi. Těžko říci, vzešla-li inspirace u bruselských úřadů, které rovněž vyhlásili boj byrokracii, nicméně důležitý je efekt takového rozhodnutí. A efektů bylo několik Antityborkratická komise dokázala za dobu své dosavadní činnosti pojmenovat desítky uměle vytvořených překážek v zemědělském podnikání, z niž celá řada prostému sedláku připadala, že sloužila jenom pro pobavení úředn

Jenže chcete-li býti pádní a mít dostatečné páky pro nápravu věci, musíte buď disponovat vlastní silou, nebo mít podporu někoho silnějšího. První případ u Antibyrokratické komise z pochopitelných důvodů nebyl reálný – členové komise jsou z převážné části samotní sedláci, kteří svůj volný čas věnovali jednáním a práci komise a to bezplatně. Logicky tedy musel nastat případ číslo dvě, tedy že za komisí stál tehdejší ministr Gandalovič. S vidinou tohoto vlivu pak úředníci institucí, kteří mají co dočinění s resortem zemědělství, nastavovali vlídnější tvář a byli pochopitelně ochotni větší flexibilitě v odstraňování byrokracie. Ono to zcela jistě není úplně ideální stav, využívat v zádech sílu ministra, nicméně na takové společenské úrovni, jako jsou skandinávské země, ještě nejsme a zřejmě, a to nejenom díky c.k. historii, hned tak nebudeme - takže s využitím pravidla o účelnosti světící prostředky bylo dosaženo pozitivních výsledků komise.

Vláda míní a opozice mění, a tak na jaře letošního roku došlo ke změnám téměř na všech postech šéfů ministerstvech, toho zemědělství nevyjímaje. To není jistě dobrá situace pro žádnou zemi, tím více, že mandát stávajících ministrů byl předem stanoven na půl roku, po kterém opětovně dojde ke střídání žezel v resortech. V této situaci se těžko zachovává kontinuita práce ministerstva, nicméně jistým pokusem o její zachování byl dopis předsedy Antibyrokratické komise Ing. Stanislava Němce novému ministru zemědělství Jakubu Šebestovi s žádostí o vyjádření se k dalšímu mandátu komise a nepochybně s jistým přání podpory, bez které by tato komise pozbývala významu. Po tříměsíční absenci zájmu šéfa resortu o komisi na jeho vlastním ministerstvu se dostalo udiveným tazatelům odpovědi, že ministr nemá žádné informace k práci komise a že tato žádné vyjádření podpory mandátu nepotřebuje. Není bez zajímavosti, že členy komise jsou zástupci všech profesních zemědělských organizací v České republice a ještě větší zajímavostí je, že boj proti byrokracii je jedno z mála témat, na kterém se tyto organizace bezvýhradně shodnou. Zcela největší zajímavostí pak zůstává, že veškeré zápisy z jednání komise jsou komukoliv volně přístupné na webových stránkách ministerstva, tedy chybějící informace ministra Šebesty ke komisi mohou pramenit buď z naprostého chaosu v resortu, nebo z počítačové negramotnosti pracovníků ministra.

Vlivem těchto událostí rezignoval předseda komise Ing. Němec na svoji funkci a, dle svých slov, raději bude skutečně pracovat a nikoliv si pouze hrát na boj s byrokracií. Celou eskapádu završilo vyjádření ředitele komunikace Ministerstva zemědělství ČR Hugo Roldána o tom, že komise nepracovala dobře a její práci je třeba zefektivnit.

Tak se bojuje s byrokracií v Česku a po česku – když chce někdo bojovat s byrokracií, musíte ho ubít: zase jenom byrokracií. Ono je to ostatně zcela pochopitelné – proč by si ministr po dobu šesti měsíců, které má vymezeny, zbytečně přidělával problémy na svém vlastním resortu, když jich jistě dost přijde samo zvenčí. Třeba že někdo nenahlásil chemické ošetření porostu hned několika institucím najednou, což je jedna z byrokratických zátěží odstraněných Antibyrokratickou komisí.

Tomáš Marný