Budoucnost druhého pilíře důchodové reformy je ohrožena

     

Vláda Petra Nečase (ODS) musí ve Sněmovně veto prezidenta Václava Klause přehlasovat, pokud chce, aby druhý penzijní pilíř vznikl už na začátku příštího roku. Jinak se může jeho spuštění výrazně zpozdit, upozorňuje ministerstvo financí.

„Pokud nebude zákon o pojistném na důchodové spoření (který Klaus v pondělí vetoval) platit, tak je zásadním způsobem ohroženo fungování nebo rozběh důchodové reformy,“ řekl Právu náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Již loni schválená legislativa sice počítá s tím, že druhý pilíř k lednu 2013 vznikne, ale teprve včera vetovaný zákon, který se nyní vrací do Sněmovny, má jeho vznik umožnit.

Prezidentem odmítnutý návrh zákona souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Kvůli odkladu by neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného. Jinými slovy, Klausem vetovaný zákon má umožnit, aby až do okamžiku spuštění jednoho inkasního místa platby pojistného do druhého pilíře prozatímně zajišťovaly finanční úřady.

„Bez tohoto kanálu, jak vybírat peníze do druhého pilíře, je reforma takřka impotentní,“ poznamenal Minčič s tím, že pro schválení případných jiných variant už není letos dostatek času.

Česká správa sociálního zabezpečení, která má distribuci penzí na starosti nyní, není na rozdíl od finanční správy na vznik druhého pilíře připravena. „Technicky by tak rozjezd druhého pilíře byl téměř nemožný,“ předeslal Minčič, co by se stalo, kdyby teď vláda nesehnala pro schválení zákona ve Sněmovně potřebných 101 hlasů.
Fondy jsou v klidu

Podle Minčiče může v takovém případě ale i hrozit, že lidé, kteří se už teď chystají využít od ledna druhého pilíře, by mohli s ohledem na již platnou legislativu stát žalovat, že jim brání v naplňování jejich zákonného práva.

„Mohli by tvrdit, že s tím počítali, že jim vznikla nějaká škoda, a tu by pak po státu mohli požadovat,“ varuje Minčič. Penzijní fondy se nicméně neobávají, že by včerejší veto prezidenta Klause zhatilo start penzijní reformy od ledna 2013. V přípravách na reformu a v lákání nových klientů, do kterého již investovaly nemalé peníze, pokračují.

„Prezidentské veto nebude mít na start druhého pilíře vliv,“ prohlásil například generální ředitel Penzijního fondu České pojišťovny Tomáš Matoušek. „Dál pokračujeme v přípravách na penzijní reformu,“ dodal bez bližších informací. Většina odborníků na penzijní systémy, kteří nepracují pro penzijní fondy, včerejší Klausovo veto přivítala.

„Prezident má rozhodně pravdu v tom, že k přijetí tak závažného kroku je zapotřebí širšího politického koncensu,“ řekl Právu sociolog Pavel Rusý. Otázka změny penzijního systému se podle něj určitě znovu otevře při nejbližší změně politické reprezentace.„Určitě by bylo dobře, kdyby se našlo pár statečných, kteří by Klausovo veto podpořili a neprotlačili by druhý pilíř do platnosti,“ dodal.

Vedoucí katedry veřejné ekonomiky Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek se domnívá, že vláda prezidentské veto ve Sněmovně nakonec přehlasuje. „Čas na věcnou diskusi není, nikdo na ni není připravený. Hlavní problém je, že vláda o této reformě ani diskutovat nechtěla,“ uvedl ekonom, který už dříve prohlásil, že důchodová reforma se připravuje v režii lobbistů z penzijních fondů.

Klaus má podle Vostatka pravdu v tom, že obdobné modely kapitalizačního (druhého) pilíře, tak jak ho v ČR již schválil parlament, se v sousedních zemích, například na Slovensku a v Maďarsku, neosvědčily a tamní vlády se snaží hledat cesty, jak by systémy opět modifikovaly.

 Autor: Jakub Svoboda, zdroj: novinky.cz