Čechům jsou varování lhostejná, na dovolenou si dál půjčují

     

Nákup domácích spotřebičů, rekonstrukce bytu, splátky starších půjček, ale i nákup jídla, automobilu nebo dovolené. To jsou nejčastější důvody, které vedou Čechy k tomu, aby si půjčili peníze. A to i přes varování finančních odborníků, že právě na dovolenou se rozhodně půjčovat nevyplatí, vždy se najde někdo, kdo to udělá a má pak problémy se splácením.

Vyplývá to z průzkumu, který udělala společnost KRUK, která spravuje pohledávky např. bank, pojišťoven, telefonních operátorů nebo poskytovatelů energií.
„Téměř dvě procenta klientů se dostala do finančních potíží kvůli splácení půjčky na dovolenou,“ říká Veronika Kuřinová z KRUK s tím, že právě tento typ závazku je velmi nezodpovědný, půjčené peníze jsou vynaloženy bez budoucího zhodnocení.
„V porovnání například s půjčkami na rekonstrukci bydlení jsou značně neefektivní, protože člověku nepřinesou dlouhodobě žádný prospěch,“ dodává Kuřinová.
Možnost půjčit si na dovolenou nabízí i řada cestovních kanceláří v Česku. „Nejvíc zájezdů na půjčky jsme prodali v letech 2006, 2007, tedy ještě před nástupem finanční krize, kdy šlo až o tři procenta celkově zakoupených pobytů. Dnes jsme tak na jednom procentu,“ řekl Právu Stanislav Zíma, marketingový ředitel Exim Tours.
„Půjčky jdou na pobytové zájezdy do Středomoří, exotický pobyt se tak platí jen výjimečně,“ dodává Zíma. Podle něj se pro takové řešení rozhodují hlavně rodiny s dětmi, aby tak měly kde a jak strávit čas hlavní letní dovolené.
Oblíbenost Středomoří potvrzuje i marketingový manažer největšího on-line prodejce zájezdů Invia.cz Michal Tůma: „Na prvním místě prodejů se splátkovou platbou je Řecko, následuje Itálie, Bulharsko a Egypt. V šedesáti procentech lidé svůj úvěr splatí do čtyř měsíců, protože pak je úvěr bez navýšení, zbývajících čtyřicet procent splácí svůj závazek rok.“
Průměrná výše úvěru na zájezd je 25 579 korun, průměrná cena zájezdu je 31 tisíc korun, zbývajících necelých šest tisíc tak klienti financují ze svého.
Půjčky zprostředkovávají úvěrové společnosti a klienti platí své dluhy přímo jim. „My od nich dostaneme plnou cenu požadovanou za zájezd, pokud zákazník neplatí, nás se to nedotkne, “ říká Zíma.
Cena dovolených a zájezdů se každoročně zvyšuje, proto roste i výše jednorázově půjčených peněz. Průměrná cena dovolené se letos podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur pohybuje kolem třinácti tisíc korun na osobu.
V případě půjček je nutné počítat s úroky v řádu tisíců korun, o které se celková suma navýší. Mnoho lidí ale není schopno odhadnout svou skutečnou finanční situaci a mohou se při splácení dostat do složité situace.
„Lidem, kteří plánují odjet v létě na dovolenou, doporučujeme nejprve si podrobně zanalyzovat svůj domácí rozpočet a na základě toho si upřímně říct, zda si finančně náročnější dovolenou mohou dovolit, či nikoliv. Pokud ne, je důležité si uvědomit, že existují různé alternativy, jak zajímavě strávit volný čas se svou rodinou, a to bez budoucích finančních závazků,“ uzavírá Kuřinová.
Autor: Jana Hanušková, zdroj: novinky.cz