CEJA prezident Joris Baecke zdůrazňuje význam inovace, výzkum a dlouhodobé vyhlídky pro budoucí zemědělce

     

Minulý týden prezident CEJA Joris Baecke promluvil Evropského hospodářského a sociálního výboru konference na téma "Mladí zemědělci ve světě a v budoucnosti". Evropská rada zdůrazňuje význam mladých zemědělců k budoucnosti evropského zemědělství, pan Baecke zdůraznil význam výzkumu a inovací ve vztahu k ozelenění a opatření pro zajištění potravin, a že je třeba mít zemědělci k jejich provedení.
Konference s názvem "Společná zemědělská politika ... 50 let - a celý život před" se konalo v Evropském hospodářském a sociálním výboru (European Economic and Social Committee - EESC) v Bruselu, Belgii. Během proslovu v panelu "Zemědělství 50 let" prezident Ceja zdůraznil důležitost mladých zemědělců a ziodpověděl řadu otázek, především nutnost generační obnovy zemědělství EU pro zajištění environmentálně, ekonomicky a demograficky udržitelné budoucnosti pro zemědělský sektor. Předseda EESC, Staffan Nilsson, opakoval tuto myšlenku a zdůraznil potřebnost opatření s cílem učinit toto odvětví přitažlivějším pro nové generace.
V komentáři k opatření mladých zemědělců v rámci SZP, pan Baecke uvedl, že "návrhy, včetně opatření pro mladé zemědělce, jsou dobrým výchozím bodem pro diskusi, avšak nejdou dostatečně daleko. Nedostatek generační obnovy v evropských zemědělství by nemělo být bráno na lehkou váhu. Musíme pracovat již nyní a zajistit budoucnost výroby vysoce kvalitních zemědělských produktů vyráběných odpovědným a udržitelným způsobem hospodaření v Evropě. "