Celníci zadrželi padělané pily v hodnotě přes milion korun

     

Brno - Desítky podezřelých motorových pil v hodnotě přesahující milion korun zajistili v pátek odpoledne jihlavští celníci ve vozidle jedoucím po dálnici D1 ve směru na Prahu.

Při kontrolní činnosti na dálnici D1 si hlídka výkonového zpoplatnění všimla plně naloženého Fordu Mondeo kombi s polskou státní poznávací značkou. Za pomoci světelné signalizace doprovodila tento podezřelý vůz na parkoviště a předala ho mobilní skupině.

Kontrolou zavazadlového prostoru celníci zjistili, že je plně naložen motorovými pilami, které svým vzhledem byly velmi podobné výrobkům společnosti STIHL. Z tohoto důvodu celníci vozidlo eskortovali na úřad a podrobili důkladné prohlídce. Na základě předběžného vyjádření zástupce společnosti STIHL, se jedná o padělky. Osádka vozu – Maďar a dva Rumuni uvedli, že pily údajně nakoupili v Budapešti od Vietnamce a v Polsku je hodlali s příbuznými prodávat na trzích.

Ve vozidle celníci zajistili celkem 59 kusů motorových pil označených způsobem zaměnitelným s provedením ochranné známky a průmyslovým vzorem německé společnosti Andreas Stihl AG &Co. KG. Prodejní hodnota originálů by činila přibližně 1 155 000 korun. O dalším postupu bude rozhodnuto na základě odborného posouzení.

Autor: Irena Krcháková, zdroj:iregiony.cz