Cena vajec klesla, Velikonoce jejich odbyt ale příliš nezvedly

     

Havlíčkobrodsko – Před Velikonocemi to je dobrá zpráva. Oproti březnu ceny vajec poměrně razantně poklesly.

Na jejich odbyt však nadcházející svátky zřejmě veliký vliv nemají. Žádný extrémně zvýšený zájem o ně totiž v obchodech není.
„Prodáváme jich zhruba pořád stejně. Že by je lidé kupovali kvůli Velikonocům o hodně víc, se rozhodně říci nedá,“ uvedla například prodavačka z prodejny v havlíčkobrodské Dolní ulici. A stejně hovořili i další dotázaní prodejci.

Zásob tedy mají obchody i těsně před svátky prý dostatek. „Zákazníci se nemusí bát, že by neměli vejce na Velikonoce. Zásob máme dostatečné množství,“ uvedla třeba Judita Urbánková, tisková mluvčí řetězce Ahold.

Malovaná vajíčka však již koledníci v dnešní době nedostanou v každých dveřích, tak jako tomu bylo dříve. Někoho zřejmě velmi znechutily ceny „slepičích produktů“ v poslední době šroubované do neuvěřitelných výšek a celá mediální hysterie kolem jejich nedostatku.

Navíc se do podoby letošních Velikonoc zřejmě promítne i stálý růst cen potravin. Lidé šetří a plánují omezit třeba právě nákupy vajec. V pátek ráno v havlíčkobrodském Kauflandu si je ukládal do nákupního košíku opravdu jen málo kdo. „Koledníkům je nedáváme. Navíc se mi stejně zdají drahá,“ okomentovala současnou situaci jedna ze zákaznic. Ceny kompletu šesti vajec se pohybovaly od 40 do 60 korun, velké vaječné plato přišlo na víc než stokorunu. A podobné to je i s dalšími výrobky typickými pro nadcházející svátky.

Jitka Mrázková z Havlíčkova Brodu velikonočního beránka nikdy nepekla a nebude to dělat ani letos.

„Koupím ho, jako vždycky, v supermarketu. Tam přijde tak na šedesát korun, někde ho nabízejí dokonce o polovinu levněji. Kdybych ho pekla doma, přijde mi to dráž a dětem je to jedno,“ konstatuje například mladá maminka.
Vaječné řetězy

V městysi Uhelná Příbram na Chotěbořsku se však ale nedali „vaječnou kalamitou“ odradit. Už několik dnů tady zdobí centrum městečka barevné řetězy vyrobené už z vyfouknutých skořápek, lidově zvaných vejdumek, které domácnosti v Uhelné Příbrami používaly během několika posledních měsíců k vaření.

Vaječné řetězy visí na stromech podél silnic. Místní úřad městyse vyhlásil sbírku vaječných skořápek už víc než měsíc předem. „Kolik vajec se posbíralo přesně, to nevíme, ale byly jich stovky, zapojila se zdejší škola i ženský spolek,“ informuje úřad městyse.
O nazdobení skořápek a výrobu velikonočních řetězů se postaral ženský spolek zvaný Babinec. Ten se schází jednou týdně, poslední schůzky byly věnovány hlavně velikonoční výzdobě. Vaječné řetězy vyráběly ženy z Uhelné Příbrami tři týdny, rozvěšení řetězů zabralo zhruba jedno odpoledne.
Autor: Štěpánka Saadouni, Jakub Janáček, zdroj:iregiony.cz