Češi odpracují hned po Řecích nejvíc hodin v celé EU

     

Češi v průměru odpracují 40,9 hodiny týdně, což je řadí na druhou příčku v celé EU. Více už pracují jen Řekové, kteří vykazují 42 hodin týdně. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za vysokým počtem odpracovaných hodin podle statistiků stojí nízký podíl úvazků na zkrácenou pracovní dobu.

Průměrný počet odpracovaných hodin loni byl za celou EU 37,3 hodiny.
"V Nizozemsku se odpracovalo obvykle v průměru o deset hodin týdně méně než u nás. Nižší počet hodin je i ve všech severských státech, Irsku a Německu," uvedla Marta Petráňová z oddělení pracovních sil a rovných příležitostí ČSÚ. Na Slovensku to bylo 40,8 hodiny.
Podíl úvazků na zkrácenou pracovní dobu v EU činil 19,2 procenta, ovšem v Česku to bylo pouhých pět procent. "Podíl částečných úvazků zásadním způsobem ovlivňuje, kolik hodin v průměru každá zaměstnaná osoba obvykle odpracuje," uvedli statistici.
Podle údajů ČSÚ loni dosáhl počet pracujících na zkrácený úvazek v ČR 238 200, tedy pět procent z celkového počtu pracujících ve věku 15 až 64 let. Na kratší pracovní dobu byly zaměstnány především ženy. Nejčastěji pracovaly v obchodních organizacích, ve školství a zdravotnictví.

Zdroj: novinky.cz