Česko je na tom s dostupností a kvalitou potravin nejlépe ve východní Evropě

     

Kvalita a dostupnost potravin je v České republice nejlepší ze všech postkomunistických zemí. Vyplývá to z letošního žebříčku Global Food Security Index, který sestavují analytici časopisu The Economist. Celkově se ze 109 srovnávaných zemí Česko umístilo na 23. místě.

Index hodnotí vedle kvality potravin také další faktory, jako je pestrost nabídky a ceny potravin ve srovnání s příjmy domácností.

Žebříček vedou Spojené státy před Rakouskem, o třetí příčku se dělí Nizozemsko s Norskem. Naopak nejhůře jsou na tom africké země – Demokratická republika Kongo, Čad a Madagaskar.
Česká republika si oproti loňsku na žebříčku nepolepšila ani nepohoršila, když zůstala na 23. příčce. Mírně si ale vylepšila bodový zisk. Loni získala 72,2 bodu ze sta možných, letos je to 74,6.
O tři příčky za Českem skončilo Polsko, Maďarsko je na 29. a Slovensko na 31. místě.
Oproti loňsku si nejvíce pohoršila Barma, skóre naopak ze všech zemí nejvíce vylepšila Uganda.

lobal Food Security Index 2014
Pořadí Země Počet bodů
1. USA                                   89,3
2. Rakousko                          85,5
3. - 4. Nizozemsko/Norsko   84,4 
5. Singapur                            84,3 
6. Švýcarsko                          84,2 
7. Irsko                                    84,0  
8. - 9. Kanada/Německo      83,7 
10. Francie                             83,4 
...
20. Španělsko                       79,8 
21. Japonsko                        77,8 
22. Itálie                                 77,6 
23. Česká republika            74,6 
24. Řecko                             74,3 
...
108. Čad                              25,5 
109. Dem. rep. Kongo        24,8

Zdroj: novinky.cz