Česko je z nejhoršího venku, statistici potvrzují konec recese

     

Tuzemská ekonomika se dostala z recese po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě. V letošním druhém čtvrtletí stoupla v porovnání s předešlým kvartálem o 0,6 procenta. Informoval o tom ve svém zpřesněném odhadu Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle předchozího předběžného odhadu měl činit růst 0,7 procenta. V meziročním srovnání pak hrubý domácí produkt poklesl o 1,3 procenta, předběžný odhad hovořil o 1,2procentním snížení.
„Pro ekonomické oživení je důležité, aby lidé začali opět utrácet a firmy investovat. Rozhodující pak bude oživení poptávky v zahraničí, zejména u našich západních sousedů,“ sdělil Jiří Moser ze společnosti PwC Česká republika.
Hlavním tahounem ekonomiky zůstává podle analytika Tomáše Volfa ze společnosti Citfin export. Ten se ve druhém čtvrtletí zlepšil vlivem rostoucí zahraniční poptávky zejména z Německa. V posledním čtvrtletí domácí vývoz předstihl dovoz. „Znakem nízké aktivity v ekonomice je právě vyšší dovoz. V posledním čtvrtletí vývoz vzrostl o dvě procenta, zatímco dovoz pouze o 0,5 procenta,“ připomněl Volf.
Pokud jde o domácnosti, ty si ve druhém čtvrtletí pořizovaly více zboží dlouhodobé spotřeby. Zboží k okamžité spotřebě si lidé pořizovali naopak méně než loni. Celkový nárůst výdajů domácností byl oproti minulému roku nižší o 0,5 procenta.
„V dalších měsících se situace bude mírně zlepšovat. Klíče k vyššímu domácímu růstu ekonomiky mají v kapsách zahraniční spotřebitelé,“ domnívá se Volf. V Německu se situace zlepšuje, což dává důvod k lepším očekáváním také v Česku.

Zdroj: novinky.cz