Česko vrátilo do Polska přes dva milióny vajec

     

Státní veterinární správa (SVS) na tuzemský trh od počátku roku nevpustila zhruba tři miliony vajec pocházejících převážně od polských firem, ale také z Maďarska nebo Španělska. V tuzemsku byl přitom vajec nedostatek, čehož obchodníci využili a zvýšili jejich ceny.

V Polsku mnozí zemědělci chovají slepice v nepovolených menších klecích. Takzvané neobohacené klece, ve kterých mají slepice méně prostoru k pohybu a horší životní podmínky, jsou od počátku loňského roku v Evropské unii zakázané.

„Největší část vajec, něco přes dva miliony kusů, pocházela z Polska. Přesto se na ´nesprávném´ dovozu do ČR podílely i jiné státy, jako například Maďarsko nebo Španělsko," uvedl ředitel SVS Milan Malena.

Pokusů, kdy se firmy snaží do Česka dovézt vejce z nepovolených chovů, je podle Maleny v poslední době stále méně.

Vejce vyprodukovaná polskými drůbežárnami, které se ještě nestihly zařídit podle nové směrnice, nemohou být distribuována po jiných zemích EU.

"Na polském trhu se mohou objevovat. Země EU si ale nyní hlídají, aby se na jejich trh nedostaly vejce pocházející z chovu v neobohacených klecích, kde slepice žijí ve stísněnějších podmínkách," řekl Novinkám mluvčí SVS Josef Duben.
Od začátku roku vejce zdražila i o více jak sto procent poté, co došlo k poklesu jejich produkce v EU. Může za to především zmíněná směrnice.

Před třinácti lety nařídila EU producentům vajec, aby pro slepice nejpozději do konce roku 2011 pořídili komfortnější klece. Všichni čeští drůbežáři EU vyhověli a nové technologie zavedli, naopak jejich zahraniční kolegové se novou směrnicí neřídí. Ministr zemědělství Petr Bendl vydal pokyn, aby se vejce pocházející z neobohacených klecí na českém trhu neobjevila. Čeští drůbežáři zatím do výměny klecí investovali zhruba 1,2 miliardy korun.Zdroj:novinky.cz