Čeští zemědělci vloni vyvezli zboží za 158 miliard, více než předloni

     

Čeští zemědělci a potravináři vyvezli v loňském roce do zahraničí výrobky a komodity za více než 158 miliard korun, což je meziročně o 9,8 miliardy korun víc. Vývoz už třetím rokem roste rychleji než dovoz. Schodek agrárního zahraničního obchodu v loňském roce poklesl o téměř miliardu na 23,9 miliardy korun.

Loňský schodek představuje nejnižší hodnotu od vstupu Česka do Evropské unie v roce 2004. Nejčastěji se z Česka vyváží obilí, čerstvé mléko a řepkový olej. Rostoucí vývoz tak podle ministerstva zemědělství svědčí o dobré kondici českého zemědělského a potravinářského obchodu.
„Jsem rád, že se daří zvyšovat vývoz českých zemědělských produktů a potravin a naopak import do České republiky zpomaluje. Za pozitivní považuji především neustále se zvyšující vývoz zboží do zemí mimo Evropskou unii,“ sdělil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Velkým odběratelem Rusko nebo Švýcarsko
Mimo Evropskou unii vyvážejí čeští zemědělci a potravináři nejvíce do Ruska, kam putuje především pivo, násadová vejce a výživa pro psy a kočky. Na Ukrajinu se daří vyvážet mák, pivo, živé slepice, krmivo a sýry, do Švýcarska cukr a výživu pro psy a kočky.
Největším mimoevropským trhem je Japonsko, které má zájem o chmel a výživu pro psy a kočky. Právě větší zaměření na trhy mimo EU stojí podle ministerstva zemědělství za pozitivním vývojem celkového salda agrárního zahraničního obchodu.
Záporná obchodní bilance ve vztahu k zemím mimo Unii se ve srovnání s rokem 2012 snížila o 1,3 miliardy korun, zatímco pasivum agrárního zahraničního obchodu ve vztahu k zemím EU se prohloubilo o 0,5 miliardy korun.

Zdroj: novinky.cz