ČNB: Dluhy domácností u bank v říjnu vzrostly o 6,1 miliardy Kč

     

Praha - Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v říjnu dále zvýšily, proti září vzrostly o 6,1 miliardy korun na 1,2 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o 49 miliard korun. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky.

Zadluženost podniků naproti tomu v říjnu klesla, a to o 459 milionů korun na 975,5 miliardy. Meziročně však byla vyšší o 15 miliard korun.
Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti září o 6,47 miliardy na 1,207 bilionu korun. Meziročně stouply o 72,3 miliardy korun.
Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v říjnu vzrostly o 751 milionů na 333,45 miliardy korun. Proti loňskému říjnu stouply o čtyři miliardy korun.
Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Zdroj: inovinky.cz