Čtyři sta zvířat dostalo druhou šanci, táborská zoo znovu otevírá

     

Táborská zoologická zahrada po několikaměsíční pauze v úterý 30. června znovu přivítá návštěvníky. Její nový majitel chce napravit všechny prohřešky vůči stavebnímu zákonu, zkolaudovat jednotlivé stavby a daleko lépe vycházet s táborskou radnicí.

Zvětšené parkoviště, upravené příjezdové cesty, opravené ploty a výběhy zvířat. Areál prokoukl. Tak to nyní vypadá v zoologické zahradě v táborské části Větrovy.

Její nový majitel Evžen Korec, který krachující zahradu se 400 zvířaty koupil v dubnu za 16,2 milionu korun, chce vedle chovu ohrožených druhů české a světové fauny odchovávat i mláďata těchto zvířat.

Ještě v březnu přitom zahrada byla v insolvenci, zadlužená a hrozil její zánik. Korec chce dokonce její provoz dotovat. Do celého areálu už napumpoval několik milionů korun.

„Nedávno se nám narodila čtyři štěňata kriticky ohroženého vlka arktického. Chceme se od ostatních zahrad odlišovat i tím, že budeme živočichy chovat a rozmnožovat. Nevylučuji ani to, že do zoo vezmeme třeba jednu velkou ohroženou šelmu,“ uvedl Evžen Korec.
Zoologická zahrada už také získala od ministerstva životního prostředí licenci pro provoz, a to na dobu neurčitou. Areál se znovu otevře veřejnosti už v úterý.
Jako ukázku snahy o lepší vztahy s táborskou radnicí zavedla zoo nový systém parkování. Pro návštěvníky je k dispozici 181 míst, což je trojnásobek původního počtu, a parkovné bude vždy zdarma. Dosud zoo vybírala za odstavení automobilu 50 korun. Tomu se lidé chtěli vyhnout a vozy nechávali po celé příměstské části Větrovy. Tím komplikovali dopravu a rozčilovali místní obyvatele.
„Chceme úplně jiné vztahy a přístup k městu. Chceme ukázat, že na dobré spolupráci s Táborem nám záleží, proto bude parkovné zdarma trvale, aby už nebyly podobné problémy s dopravou,“ prohlásil Evžen Korec.
Starosta města Jiří Fišer z uskupení Tábor 2020 tyto kroky nového majitele ocenil. „Parkovné a kapacita parkoviště byla jedna z prvních věcí, o kterých jsme spolu mluvili. Jsem rád, že přístup nového majitele je korektní, neskandalizuje kroky stavebního úřadu jako předchozí vedení zoologické zahrady a přistupuje k věci racionálně,“ komentoval Fišer.

Táborská zoologická zahrada pod bývalým majitelem dlužila desítky milionů korun, v únoru ukončila provoz a její generální ředitel Libor Hrubý se ji snažil prodat. Nejprve městu a kraji, pak neúspěšně i dalším zájemcům. Argumentoval, že zoo přivedla do potíží právě chybná rozhodnutí stavebních úřadů v Táboře a Jihočeského kraje.
Podle nich jsou v areálu některé přístřešky a ubikace pro zvířata postavena bez stavebního povolení. Oba úřady ale po celou dobu pochybení odmítají, Hrubého pak policie obvinila z podvodu a dotačního podvodu za přestavbu ranče a zdejší zemědělské usedlosti na zoologickou zahradu. Hrubý obvinění od počátku odmítá a říká, že za potíže může stavební firma, která místo rekonstrukce původní budovy postavila zcela novou.
Korec plánuje, že roční provoz vyjde do deseti milionů korun. Už když koupi prohlašoval, že je připraven provoz zahrady dotovat ze svého byznysu - je majitelem firmy Ekospol, která je jednou z největších developerských společností v zemi. Sám Korec je vystudovaný biolog a je největším chovatelem koi kaprů v zemi.
Táborští zastupitelé tvrdí, že zoologická zahrada je jedním z hlavních taháků, který rozhoduje, jak dlouho turisté ve městě zůstanou. „Když si mimotáborští návštěvníci naplánují návštěvu zoologické zahrady, muzea čokolády a památek spojených s husitstvím, pak jim už pobyt vychází na více dnů, což je to, oč usilujeme,“ dodal Fišer.
 Autor: Václav Janouš, zdroj: iregiony.cz