Další chovy prasat končí. Pohřbila je Unie

     

Kožichovice - S prasaty končíme, dál už to nejde, je to dlouhodobě příliš nerentabilní. To mezi jinými v poslední době ohlásilo rovněž Zemědělské družstvo Kožichovice na Třebíčsku. Ještě před deseti roky tu mívali 180 prasnic v základním stádu a až 3 000 prasat všech kategorií.

„Od února už nemáme ani jednu prasnici a doprodáváme poslední kusy prasat. Důvod je stejný, jaký uvádějí ostatní, kdo už v chovu vepřového nechtějí pokračovat. Výkupní ceny masa,“ konstatoval předseda ZD Kožichovice Jaromír Krátký.

Počátek úpadku chovu prasat v republice on sám vidí v době, kdy naše země vstoupila do Evropské unie. „Došlo to tak daleko, že náklady převyšují cenu za výkup. Významnou hranicí je 30 korun za kilogram masa, pod tu se nedá jít. Poslední dva roky už to bylo permanentně 26 nebo 28 korun za kilo. Zatím se drží ti, kteří mají třeba velké stádo a hospodaří s minimem lidí, kteří se o chov starají. Pak jsou schopní být v jakémsi zisku,“ myslí si Krátký.
Výrobci stále věří v obrat
Odkud je tedy vepřové maso, které si zákazník kupuje například v supermarketu? Krátký říká, že je v převážné většině z Německa, podíl českého produktu je do padesáti procent: „Němci mají vybudovaný systém skrytých podpor. Proto jim těžko můžeme konkurovat.“
Jedním mála z podniků, které ještě u chovu vepřového zůstávají, je ZVOZD Horácko Opatov. „Máme 340 prasnic a 2 000 kusů dobytka ve výkrmu. Pořád slyším hlasy, že se to snad zase jednou vyplatí, proto jsme to ještě nezabalili. Před časem jsme investovali, tak zatím pokračujeme,“ sdělil tamní předseda Radek Svoboda.
Opatovské družstvo prodává maso zčásti na svých vlastních jatkách, má odběratele v Polné, Tišnově a v Bučovicích, kteří berou půlky.
„V posledních letech klesly chovy prasat na Třebíčsku na polovinu. Skončili s tím v Klučově, kde byl velký chov, také ve Starči a zmíněných Kožichovicích. Kdo ještě vepřovému dává naději, zpravidla to dotuje příjmy z jiné činnosti,“ komentoval situaci ředitel Okresní agrární komory Třebíč Karel Coufal.
Autor: Hana Jakubcová, zdroj:iregiony.cz