Daň z převodu nemovitosti zaplatí od ledna kupující

     

Po 1. lednu příštího roku o něco klesnou ceny nemovitostí na trhu. Alespoň opticky. Důvodem je přesun povinnosti placení daně z převodu z prodávajícího na kupujícího.

Dnes platí daň z převodu nemovitosti, která činí 4 procenta, prodávající a kupující je ručitelem daně. Podle zákona o dani z nabytí nemovitosti, který nedávno schválila Sněmovna a který má být účinný od ledna 2014, však mají nově platit daň kupující.
Ti budou tím pádem logicky vyžadovat, aby prodávající, kterým se uleví na dani, snížili stávající kupní ceny o tuto daň.
Půjde tedy jen o optické zlevnění. Na přesunu daně by tedy žádná strana neměla v zásadě vydělat ani prodělat.
Přesun daňové povinnosti musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. To ale neznamená, že hned od ledna lze čekat masové a automatické zlevňování bytů, domů a pozemků.
„První tři měsíce to bude velká bitva. Prodávající si většinou budou vědomi přesunu povinnosti platby daně z převodu na kupujícího, čímž by měli o částku odpovídající této dani snížit cenu, ale budou to pravděpodobně na kupce zkoušet a často budou ochotni slevit o nižší částku, než která bude odpovídat předpokládané dani. Kupci si to ale nenechají líbit a budou usilovat o celkovou stejnou cenu, jako kdyby ke koupi došlo ještě v letošním roce,“ sdělil Právu makléř Martin Sládek z pražské Edox reality.
Podle něho lze očekávat, že po určitém období prodávající uznají nutnost částečně snížit požadovanou cenu, aby nikdo nebyl poškozen a převody probíhaly. Odborníci se ale shodují i v tom, že kupujícímu se přesunem daně dost zkomplikuje život.
Kupujícím přibudou starosti
„Koupit nemovitost je samo o sobě nelehkou záležitostí a další starosti vznikají s jejím převzetím. Nyní ještě přibude podat přiznání a zaplatit daň, v některých případech i zajistit znalecký posudek,“ upozornil Pavel Vágner z ideal Reality v Hradci Králové.
Podle jeho slov nápor nových povinností může některé kupující „vyplašit“ natolik, že ustoupí od transakce. Přesun daně se podle něho uskutečňuje i v nepříznivé situaci, kdy kupujících na trhu ubývá, protože se snižuje kupní síla lidí.
Jiného názoru je nezávislý realitní odborník Jiří Fajkus. „Poptávka po realitách se neoslabí, i když dohadování o ceně bude náročnější. Když si novou situaci neuvědomí prodávající, tak mu to připomene realitka nebo si o nižší cenu řekne kupující,“ uvedl Fajkus.
Prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný před časem v ČT upozornil i na to, že někteří kupující budou mít potíže s úhradou daně státu. Ta například u třímiliónové nemovitosti činí 120 tisíc korun.
Hypotéka daň neuhradí
„Když budou potřebovat hypotéku, tak jim banka asi nepůjčí na zaplacení daně,“ uvedl Novotný.
Potvrzuje to i nezávislá hypoteční specialistka Radka Papoušková: „Banka může z účelové hypotéky uhradit kupní cenu, neměla by již hradit daň z převodu. Předpokládám, že většina bank to bude řešit tzv. neúčelovou částí k hypotečnímu úvěru. Postupy banky teprve stanoví.“
Novotný nevidí na rozdíl od tvůrců zákona problém v tom, že dnes kupující ručí za to, že prodávající zaplatí daň státu.
Dnes to podle jeho slov zpravidla funguje tak, že peníze od kupce leží po dobu vkladového řízení u uschovatele, kterým je realitka, advokát či notář, a po provedení vkladu je z nich zaplacena i převodní daň státu.
Podle prezidenta Asociace tento systém fungoval dobře a nebyl žádný důvod ho měnit. Nicméně i on připouští, že lidé si na nový systém časem zvyknou a trh bude dál normálně fungovat.
Znalecký posudek nebude nutný
Faktem ale je, že ručení za daň nebylo pouhou formalitou. Přesvědčili se o tom kupující, které finanční úřady vyzvaly k zaplacení daně, když z prodávajícího nebylo možné nic dostat.
Kupujícím se na rozdíl od dnešních prodávajících výrazně uleví v tom, že u převodů bytů, garáží, rodinných domků, chat a některých pozemků nebudou muset k přiznání pořizovat znalecký odhad nemovitosti.
Pouze tehdy, kdyby finanční úřad tvrdil, že kupní cena byla výrazně podhodnocena, protože místně obvyklá cena je o více než čtvrtinu vyšší, pak může prodávající vyřešit spor o základ daně předložením znaleckého posudku o ceně nemovitosti.
Dnes je ročně pořizováno téměř dvě stě tisíc znaleckých posudků. Znalecký posudek rodinného domku stojí v průměru 4130, bytu 2810 korun.
Autor: Vladimír Čechlovský, Právo, zdroj: novinky.cz