Debata "Zemědělci malí, střední, velcí, venkov jedna rodina"

     

Institut pro politiku a společnost pořádá další ze série debat poslance Pavla Šrámka o českém zemědělství.

Co je pro budoucnost struktury českého zemědělství důležitější – další koncentrace zemědělských podniků nebo naopak diverzifikace a orientace na menší farmáře?

Naše zemědělství prošlo za posledních sto let velkými proměnami. Původní agrární struktura nastartovaná pozemkovou reformou na počátku 20. let minulého století, byla násilně přeměněna komunistickou kolektivizací 50. a 60. letech 20. století, kdy téměř zlikvidovala soukromé sedláky a rolníky. Po roce 1989 až dodnes dochází k přeměně struktury zemědělského stavu dále, na jedné straně vznikají malí a střední farmáři a na straně druhé dochází ke zvětšování celků u velkých podniků, které dosahují často mnohem větších velikostí než státní statky za minulého režimu.

Je zemědělství pouze a jen business a podnikání s typickou koncentrací kapitálu, nebo má plnit i sociální a společenskou funkci a utvářet naše vesnice a venkov vůbec?

O těchto tématech s Vámi budou diskutovat:

Pavel Šrámek, poslanec PČR, místopředseda Podvýboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu

Bohumil Belada, viceprezident Agrární komory ČR

Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR

Petr Mahr, prezident Společnosti mladých agrárníků ČR

Jiří Dufka, soukromý zemědělec

Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ

Debata se bude konat dne 27. dubna 2016 od 16:00 v Poslanecké sněmovně, místnost Státní Akta (Sněmovní 4, Praha). Debata probíhá pod záštitou poslance Pavla Šrámka, místopředsedy Podvýboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu, který bude celou debatu moderovat.

Registrujte se zde

Autorka: Miroslava Vitásková