Divokou přírodu u řeky Moravy hyzdí skládky

     

Uherské Hradiště - V Uherském Hradišti není příliš míst, o kterých by se dalo říct, že takřka nejsou zasažené lidským chováním. Jedna taková lokalita tam ale přece jen je. Prales z keřů, stromů a divoké zeleně se nachází u břehu řeky Moravy a mrtvého ramene Mařacké.

Táhne se od areálu společnosti Centrální tepelný zdroj v délce asi půl kilometru směrem k centru města. Malebné místo za někdejšími kasárnami, které lemuje vyšlapaná cesta, je rájem rybářů a rodin, které tam míří za vycházkami. Má ovšem zásadní vadu na kráse haldy odpadků.

„Chodíme tam velmi rádi, ať už do nedalekého sportovního centra a restaurace nebo jen tak na vycházku s dětmi a se psem. Bylo by to krásné místo divoké přírody, kdyby keře a remízky nebyly plné lahví, krabic, starého oblečení a jiného odpadu," poznamenala rozčarovaně Jana Sedláčková z Uherského Hradiště.

Zeleň plná odpadků vadí i vůdci skautského střediska, které se nachází nedaleko, Jiřímu Kamasovi. „Zeleň v okolí naší základny si udržujeme v dobrém stavu. Odlehlejší okolí a nedaleký břeh Moravy s remízky jsou ale v hrozném stavu, to je pravda. Jestli ne- uvažujeme o brigádě a vyčištění části remízků? To určitě ne. Pravidelně čistíme nepřístupná místa některých lesů v regionu. Ovšem plochy, které má ve správě nějaká konkrétní organizace, za ně čistit nebudeme," tvrdí rozhodně Jiří Kamas, který také vyjádřil lítost nad znečištěnými břehy.

Mluvčí správce břehů, kterým je Povodí Moravy, Veronika Slámová, se netají tím, že by pomoc skautů uvítala. „S podobnými organizacemi spolupracujeme často. Bohužel zrovna v Uherském Hradišti nám podobnou spolupráci zatím nikdo nenabídl. V jiných městech, například v Napajedlech, Luhačovicích a podobně, tato spolupráce probíhá každoročně a jsme za ni velmi rádi," podotkla Slámová s tím, že Povodí Moravy nemůže organizacím, které by jim pomohly udržovat břehy, nabídnout větší finanční ohodnocení. „Snažíme se jim vyjít vstříc alespoň zajištěním ochranných pomůcek, odvozu odpadu, poskytujeme jim drobné upomínkové předměty a podobně," říká Slámová.

Zároveň slíbila, že břehy a pozemky, které patří do majetku Povodí Moravy, nechá její organizace v nejbližších dnech uklidit.

Starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský připomněl, že pozemky u řeky Moravy nepatří jen Povodí Moravy, ale také Moravskému rybářskému svazu a městu. „V minulosti úklid prováděli rybáři v rámci svých aktivit. Město tyto lokality pravidelně neuklízí, pouze nárazově na upozornění občanů. Při úklidech na pozemcích města využíváme pracovníky veřejné služby," uvedl Květoslav Tichavský a dodal, že na likvidaci černých skládek radnice ročně vynaloží zhruba 160 tisíc korun.

Pracovníci odboru životního prostředí hradišťské radnice a policisté se shodují, že vypátrání zakladatelů černých skládek je mimořádně obtížné. Z neukázněných lidí, kteří odpad vyváží k břehům Moravy, prozatím policisté nedopadli ani jednoho.

Čas od času se však přece jen viníka takových znečištěných ploch najít podaří. Od počátku roku 2010 lidé na Uherskohradišťsku oznámili na policii nález desítky černých skládek. Nacházely se mimo jiné v Drslavicích, Bojkovicích, Uherském Hradišti, Osvětimanech, Uherském Brodě, Krhově a Komni. „Podařilo se nám vypátrat tři pachatele. Šlo o osoby, které založily skládky v Uherském Brodě, v lokalitě Močidla, Krhově a Komni. Jejich jednání bylo posouzeno jako přestupek, za který dostali pokutu do padesáti tisíc korun," poznamenal mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Jednu černou skládku, a to v Javorovci, v současné době policisté vyšetřují jako trestný čin.
Autor: Oleg Kapinus, zdroj: iregiony.cz