Dopravu v Česku blokovali nespokojení zemědělci

     

Ve dvanácti krajích dopoledne řidiči pocítili, jak nespokojení jsou tuzemští zemědělci. Klidní mohli zůstat jen obyvatelé Liberecka a Prahy. Jinde, na skoro dvou stovkách silnic, přibrzdily dopravu traktory a další technika na protest proti plánům vlády zrušit takzvanou zelenou naftu - tedy vratky za pohonné hmoty spotřebované při polních pracích. Dosud u ní platí daňové úlevy ve výši 60 procent. Kabinet ovšem na svém dnešním zasedání tento krok schválil, navzdory akci farmářů.

Kvůli zrušení zelené nafty a chystanému zavedení spotřební daně na tiché víno na českých silnicích protestovali řidiči téměř 1800 zemědělských strojů. Zásahem vlády prý zemědělci ztratí svou konkurenceschopnost.

Změny jsou součástí balíku úsporných opatření, která mají v příštích dvou letech udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP. Stát totiž potřebuje zvýšit příjmy a snížit výdaje, aby stabilizoval veřejné rozpočty.

O problémech zemědělců mluvil na Radiožurnálu Karel Coufal, ředitel Okresní agrární komory Třebíč

Například Jesenicko křižovalo dopoledne 15 traktorů. I zdejší farmáři chtěli vyjádřit nesouhlas s rušením zelené nafty. Pomalá jízda techniky většinu motoristů velmi znervózňovala. Dnešní protest nebude mít podle Zdeňka Machalce velký efekt:

„Vysypat jim hnoje do Prahy, slámu pozapalovat a na čtyři dny jim to tam zavřít. To by se divili. To už by potom museli něco dělat.“

V Plzeňském kraji zemědělci blokovali dopravu v pěti okresech. Nejsilnější byl protest na Domažlicku, kde vyjelo na padesát zemědělských strojů hlavně na hraniční přechody a na Plzeň. Do Klatov jela protestní kolona dvacetikilometrovou rychlostí a za ní se vytvořila fronta aut.

Traktory jely z kopce Buková do Klatov, což je asi 12 kilometrů, déle než hodinu. Za dvacítkou traktorů se vytvořila asi pětikilometrová kolona osobních aut a kamionů. Někteří řidiči zemědělcům tleskali, jiní naopak ukazovali neslušná gesta. Někteří netrpěliví motoristé kolonu předjížděli i přes dvojitou plnou čáru. Policie to ale na místě nijak nepokutovala. 

„Ukázali jsme nejen vládě, a záměrně neříkám naší vládě, protože si myslím, že to naše vláda již dávno není, že tady jsou zemědělci, že tady chtějí hospodařit, chtějí dodávat do všech obchodů, všem občanům takové potraviny, které jsou nezávadné. A ne vajíčka s dioxinem, případně nějakou posypovou sůl,“ říká Karel Coufal, ředitel Okresní agrární komory Třebíč.

Ministr financí tvrdí, že od příštího roku budou dostávat z Evropské unie stejné dotace jako jejich zahraniční konkurence, takže zelená nafta ztrácí své opodstatnění. 

„Já si myslím, že ti naši nejlepší ministři, oceňovaní z Bruselu, či odjinud, ocenění určitě nedostávají jen tak. Farmáři určitě musejí hledat další úspory, když nedostanou vratku ze zelené nafty. Protože jestliže tuto vratku dostávají ve všech státech Evropské unie, jestliže to dostávají Poláci, tak pochopitelně k nám mohou vozit o něco lacinější výrobky, kterými zaplaví trh. A naše kvalitnější výrobky jsou potom neprodejné,“ pokračuje Coufal.

Případ se zelenou naftou je podle Coufala jen další v řadě opatření, která jsou proti zemědělcům.

 

Zvukjový záznam a ostatní s tímto tématem související články naleznete na webových stránkách rozhlasu.

 Zdroj: rozhlas.cz