Dva podnikatelé jsou obviněni z velkého podvodu

     

Dvůr Králové nad Labem - Kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality v těchto dnech vyšetřují závažnou trestnou činnost dvou mužů ze Dvora Králové..

„Dva muže ve věku padesáti a osmapadesáti let obvinili z trestných činů podvodu a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění," řekla tisková mluvčí krajských policistů Ivana Ježková. Dodala, že na mladšího byla ve čtvrtek uvalena vazba, druhý muž bude stíhán na svobodě.
Podivný konec podnikání

Padesátiletému muži coby hlavnímu organizátorovi jejich jednání hrozí v případě odsouzení až desetiletý trest vězení, staršímu až pětiletý.

Na počátku stálo vyšetřování trutnovských kriminalistů vedoucí k trestnímu stíhání statutárního zástupce jedné trutnovské společnosti podnikající v tiskárenské výrobě. Ten měl vědomě, neuváženými výdaji přivést společnost ke konkurzu.

V rámci vyšetřování kriminalisté zjistili, že tato firma, která tímto způsobem ukončila svoji činnost a zanechala po sobě neuhrazené závazky v řádech desítek milionů korun, je jen jednou z řetězce personálně propojených společností se stejným druhem podnikání," uvedla Ježková. Případ převzali vyšetřovatelé z krajské kriminálky, kteří dalším důkladným a velmi náročným prověřováním zjistili, že z řetězce společností nebyla žádná prakticky nikdy schopna rentabilního podnikání. „A vždy za nimi stály stejné osoby," dodala mluvčí a poznamenala, že ačkoli společnosti poskytovaly managementu solidní obživu, samy vykazovaly dlouhodobě ztráty.

„Majitelé prodávali produkci firem pod faktickými náklady a výrobu udržovali hlavně díky půjčkám a opakovaným leasingům. Image před obchodními partnery si vylepšovali mimo jiné i fiktivním navyšováním základního kapitálu společnosti v řádech desítek milionů," řekla policejní mluvčí.

Když podnikání firmy dospělo ke konkurzu, převzala její aktivity plynule další společnost a scénář se opakoval.

Za společnostmi zůstávaly zástupy věřitelů s neuspokojenými pohledávkami, v celkovém objemu mnoha desítek milionů korun.

„Časem byly jejich praktiky čím dál známější, a proto bylo pro jednatele čím dál těžší sehnat další prostředky na provoz. Následovaly tedy půjčky od soukromých osob, které ovšem také nespláceli," řekla mluvčí s tím, že zástupci společností začali opakovaně prodávat stroje a vybavení, vydávali pronajatý majetek za svůj nebo prováděli předstírané prodeje zboží .

Zdroj: iregiony.cz