Mezi Brodem a Nivnicí obnovili mlýnský náhon, přivede vodu do mokřadů

     

Uherský Brod – Tvář krajiny na hranici katastrů Uherského Brodu a Nivnice zcela změnila řada ekologických zásahů. Ty nejvýraznější se děly v okolí podniků Slovácké strojírny a Linea v minulém roce.

Díky projektu Revitalizace Nivničky – obnova mlýnského náhonu, je tak příroda mezi řekou Olšavou, potokem Nivnička a Bílými Karpaty bohatší o šestihektarovou soustavu vodních nádrží, 550 nových stromů a více než čtyři kilometry dlouhý mlýnský náhon. Ten v minulosti sloužil pro soustavu čtyř mlýnů, jejich provoz byl ale v 60. letech minulého století zrušen.

„Tento projekt pomůže zadržet životodárnou vodu tam, kde jí je nejvíce třeba, tedy na polích. Mlýnský náhon býval v těchto místech funkční až do dob socialismu, kdy jej zemědělci, vystaveni tlaku na stále vyšší a vyšší výnosy, zlikvidovali a pole pro snazší obdělávání zcelili," osvětlila historické souvislosti nivnická starostka Vladimíra Kaislerová. Tak se tedy stalo, že náhon ve skutečnosti zanikl, ačkoliv na mapách zůstal dál. „Až díky odboru životního prostředí městského úřadu Uherský Brod se podařilo záměr obnovy náhonu dovést do zdárného konce, do dnešní podoby, kdy můžeme obnovené dílo slavnostně otevřít," konstatovala v sobotu 12. května Vladimíra Kaislerová.

Celková revitalizace, tedy znovu obnovení nivy toku Nivnička začala už v roce 2003. Tehdy byly zbudovány první tůně v prostoru mokřadu u Slováckých strojíren, po nichž vznikly na pravém břehu Nivničky mokřady Jiřičky I a Jiřičky II.

„Šlo o vytvoření a obnovu řady vodních prvků a následně odpovídajících biotopů, přičemž vodní prvky jsou nutným předpokladem pro rozvoj rostlinných společenstev vázaných na toto prostředí," uvedl uherskobrodský místostarosta Petr Vrána. Zásadní v celém projektu byla podle něj obnova mlýnského náhonu v jeho původní délce dvou a půl kilometru, který se stal zdrojem vody pro celou soustavu mokřadů a tůní v okolí Nivničky. „Byla vybudována další větev náhonu o délce dvou kilometrů, která bude sloužit k napájení pěti nových mokřadů," doplnil Petr Vrána. Samotná stavba si vyžádala zábor 117 pozemků v katastrálním území Nivnice a Uherský Brod na celkové ploše 16,69 hektarů. Kromě šesti hektarů vodních ploch bylo podle něj vysazeno 550 nových stromů. Součástí soustavy je také retenční nádrž o výměře 3 tisíce metrů čtverečních, která má sloužit k zadržení přívalových srážek. Stavba, kterou realizovala v průběhu roku 2011 hradišťská firma Staveko přišla na 11,6 milionu korun. Z rozpočtu evropského fondu pro regionální rozvoj přišlo 10,3 milionů korun, vklad města Uherský Brod činil zbývajících 1,3 milionu korun.

A jak nové působiště osídlili živočichové? „Za tu dobu, co jsou nádrže naplněné, se tam objevují snůšky skokanů, či ropuch zelených. Vyskytují se tam rovněž různé druhy vodního ptactva, které mají při Bílých Karpatech svoji tahovou cestu. Viděli jsme tam labutě, lovili tam čápi. Co se týká bezobratlých živočichů, tak odborníci tvrdí, že je to jedna z unikátních lokalit v rámci celé Evropy. Dokonce tady byl údajně nalezen nový druh potápníka, takže je vidět, že ta příroda si toho tady opravdu užívá," řekl Jiří Barčík z uherskobrodského odboru životního prostředí. V lokalitě by podle něj měla vzniknout také naučná stezka.
Autor: Pavel Bohun, zdroj: iregiony.cz