Farmáři z jihu Moravy odhadují škody na miliardu, ministr slibuje pomoc

     

Praha – Na loňskou triumfální sklizeň mohou čeští zemědělci tentokrát zapomenout. Český statistický úřad totiž přišel s odhadem, jak bude vypadat úroda letošní.

Farmářům potvrdil to, co už předpokládají delší dobu – kvůli nepříznivému počasíse mohou rozloučit s dobrou sklizní, která se oproti loňsku propadne o téměř 19 procent. Bude také o 5,7 procenta nižší, než je pětiletý průměr.

„Na úrodě se podepsalo sucho a mrazy, které přišly příliš pozdě na jaře. Porost sucho oslabilo, takže mráz měl větší dopad," vysvětlil příčiny předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

To pocítili zejména farmáři na jižní Moravě. „Od Brna dolů je to hodně špatné. Postižené jsou také některé oblasti ve středních Čechách, třeba na Rakovnicku, nebo na severu na Žatecku či Lounsku," upřesnil šéf Zemědělského svazu.

Jak by tedy mohla letošní sklizeň vypadat? Statistici předpovídají, že zemědělci sklidí asi o 1,3 milionu tun obilovin méně než loni, kdy dostali pod střechu 7,2 milionu tun. Počasí bude mít zřejmě největší dopad na úrodu pšenice, u které se očekává propad oproti loňsku o více než 24 procent. Horší úrodu očekávají i v případě ječmene nebo tritikale, tedy žitovce. Naopak optimisticky mohou na letošní úrodu hledět pěstitelé žita nebo řepky.

Žalostnou situaci na jižní Moravě si přijel prohlédnout ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Postiženým farmářům slíbil pomoc. „Usilujeme o to, aby banky byly vstřícné při jednání o odložení splátek úvěrů, zajistíme, aby byly o rok prodlouženy projekty Programurozvoje venkova nebo odloženy splátky při prodeji pozemků z Pozemkového fondu," upřesnil ministr.

Jen na jihu Moravy sedláci odhadují škodu na více než jednu miliardu korun. Martin Pýcha pak předpokládá, že oproti loňsku utrží farmáři o pět miliard korun méně.

Čeští zemědělci v tom však nejsou sami. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby očekávají nižší úrodu v celém středoevropském regionu nebo na obilnářsky významné Ukrajině. Martin Pýcha vzápětí doplnil, že sucho postihlo i Spojené státy, které se významně podílejí na tvorbě cen.

Cena obilí roste

Jan Veleba proto předpokládá, že obilí podraží. „Současné vysokéceny obilí půjdou patrně nahoru," řekl ČTK prezident Agrární komory. To by se pak mohlo projevit na vyšších cenách krmiv, a tím i na zdražení masa nebo pekařských výrobků.
To není zrovna příznivá zpráva pro spotřebitele. Zemědělci však rozhodně nadávat nebudou. Vzrůstající ceny jim totiž alespoň částečně nahradí nižší úrodu. „Určitě skončíme v plusu," doplnil předseda Zemědělského svazu.

Rozhodně se však nepodaří zopakovat loňské výsledky. Ty byly podle ministra Petra Bendla nejlepší od roku 1998. Na rozdíl od letošního roku totiž zemědělcům počasí loni mimořádně přálo, takže sklizeň byla o více než 20 procent vyšší než v roce 2010.
„Pouze sklizeň z ovocných sadů a vinic na území Čech tehdy negativně ovlivnily jarní mrazy ze začátku května," vzpomněl na loňskou úrodu ministr.

Autor: Vilém Janouš, zdroj: denik.cz