Festival Jarní ŽIVO 2016 začíná již tento víkend

     

Tento víkend začíná národní festival venkovské turistiky a regionálních značek Jarní ŽIVO 2016. Bude probíhat celý měsíc od 5. 3. – 3. 4. 2016 po celé České republice a návštěvníci mohou vybírat z více jak 70 akcí. Festival symbolicky otevírá turistickou sezonu na venkově u nás.

Pro celou rodinu jsou připraveny zážitky a akce, jejichž společným jmenovatelem je venkovská turistika a regionální produkty. V pestrém programu letošního festivalu najdete ochutnávky jarních a velikonočních specialit, velikonoční tvoření, ukázky řemesel, akce pro jezdce i milovníky koní, kozí safari, tematické i wellness pobyty, pohádkové akce pro děti, kurzy péče o ovocné stromy i floristický seminář. Celý program s podrobným popisem akcí zájemci najdou na www Prázdniny na venkově.

První víkend festivalu nabídne tyto akce (výběr):

Střední Čechy - zahajovací akcí festivalu je Novoměstský KRAJÁČ na Novoměstské radnici v Praze. V sobotu 5. 3. se zde představí řemeslníci a farmáři vybraných regionů Čech, Moravy a Slezska.

Jižní Čechy – návštěvu tkalcovské dílny Kubák ve Strmilově, velikonoční ubytování ve stylové chalupě u Vyšaty v Chlumanech, domácí zabijačku na Borovanském mlýně v Borovanech, horsemanship seminář na statku Výštice v Olešníku a víkendové jezdecká soustředění na Farmě u lesa v Sudoměřicích u Bechyně.

Jižní a Východní Morava – dny otevřených dveří v řemeslné dílně paní Čihákové, která dělá krásné Blatnické kraslice v Blatnici pod Svatým Antonínkem, lety horkovzdušným balónem v Balloon penzionu v Horních Věstonicích pod Pálavou, MDŽ a Otevírání jara v penzionu U Bílého koně ve Vlčkové a seminář řezu ovocných stromů v Centru Veronica Hostětín.

Západní Čechy – akce v západních Čechách se nesou v duchu jezdectví - víkend na Ranči v údolí ve Svojšíně, kde se celoročně specializují na programy pro děti u koní a s koňmi a jarní prázdniny v sedle ve Dvoře Krutěnice u Kolince.

Severozápadní Čechy - jarní kurzy jízdy na koni v Selském dvoře Braňany nedaleko Mostu.

Vysočina – první víkend festivalu na Vysočině nabídne wellness víkend v útulném penzionu U Pelejových v Nové Říši a jarní pobyt pro seniory v Penzionu Klokočí v Kadově u Sněžného.

Národní festival venkovské turistiky a regionálních produktů Jarní ŽIVO 2016 pořádá Svaz venkovské turistiky ve spolupráci s Asociací regionálních značek. Akce vyrostla na tradici jarních a podzimních festivalů Prázdniny na venkově, které Svaz venkovské turistiky pořádal od roku 2011. Akce festivalu se konají po celé České republice. Do festivalu se pravidelně se svým programem zapojuje kolem 70 míst. Hlavním smyslem akce je otevření a uzavření turistické sezony na venkově a propagace „velkých akcí na malých místech“.

Podrobně v programu.

Autorka: Ing. Zdena Nosková - předsedkyně Svazu venkovské turistiky a manažerka projektu Prázdniny na venkově