Hamé chce marmelády z jahod a meruněk mezi speciality EU

     

Uherskohradišťsko – Potravinářská společnost Hamé před dvěma týdny podala žádost Evropské komisi o zařazení „Marmelády meruňkové“, „Marmelády jahodové“ a „Marmelády linecké“ na seznam tradičních zaručených specialit Evropské Unie.

Napsal to páteční E15 s odkazem na databáze EK. Podle legislativy unie se jako marmeláda mohou označovat jen výrobky z citrusových plodů.

Deník uvedl, že pokud by výrobky toto chráněné označení EU získaly, mohlo by nejen Hamé, ale všichni tuzemští potravinářští výrobci opět název marmeláda používat. A to nejen pro výrobky z citrusů, ale i z meruněk a jahod. V případě linecké marmelády i z rybízové, malinové a jablečné dřeně.

„Chceme tak zpět legalizovat název marmeláda, který je v Česku tradiční a používá se desítky let, možná i staletí,“ řekl listu vedoucí vývoje a řízení jakosti Hamé Jiří Mikyska.

Tuzemští výrobci po vstupu do EU začali na obalech dřívějších jahodových a meruňkových marmelád používat různá označení jako „zavařenina“ či „ovocná směs“. Podle Mikysky si ale lidé na tato nová označení nezvykli. Hamé také nechtělo používat u marmelád název džem, neboť dříve se tradičně marmeláda a džem lišily.

Žádost Hamé je nyní v Bruselu. Po jejím zveřejnění v Úředním věstníku EU začne ubíhat půlroční lhůta, v níž proti případnému udělení chráněného označení marmeládě mohou podat námitky subjekty z celé unie, napsal dnešní E15.

Autor: ČTK, zdroj: denik.cz