Historicky rekordní TECHAGRO 2014 - předběžná závěrečná zpráva

     

Komplex veletrhů zemědělské a lesnické techniky byl rekordní ve všech parametrech. Vnitřní i venkovní výstavní plocha brněnského výstaviště byla využita do posledního metru, stánky obsadily dokonce i trávníky a další nezvyklá výstavní místa. Návštěvnost překonala veškerá očekávání a za pět dní se vyšplhala k počtu 120 tisíc osob. Za první tři měsíce letošního roku tak na brněnské výstaviště zavítalo 340 000 návštěvníků. Absolutní rekord byl zaznamenán v neděli 30. března, kdy branami výstaviště prošlo 38 034 návštěvníků, vůbec nejvíce na všech veletrzích pořádaných v Brně za posledních 10 let. Jen za první den letos přišlo více návštěvníků než za celý první ročník veletrhu v roce 1994. „Letošní Techagro definitivně potvrdilo jeho nadregionální středoevropský význam na pozici jednoho ze tří nejdůležitějších veletrhů agrární techniky v Evropě,“ uvedl generální ředitel a.s. Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Brněnská přehlídka zemědělské, chovatelské a lesnické techniky se v Brně poprvé uskutečnila před 20 lety a dnes je třetí největší svého druhu v Evropě. Toto postavení potvrzuje i vysoká mezinárodnost - jak vystavovatelé, tak návštěvníci letos přijeli ze čtyř desítek zemí světa. Na výstaviště dorazilo více než 300 organizovaných zájezdů odborníků ze zemědělských podniků a firem. Z různých částí České republiky přijelo přibližně 250 autobusů, ze Slovenska 50, několik dalších desítek také z Rakouska, Slovinska, Srbska, Bulharska, Maďarska a Polska.
Tuzemští i zahraniční návštěvníci byli velmi spokojeni s rozsahem nabídky a počtem prezentovaných novinek. Mezi vystavovateli nechyběl nikdo z významných evropských výrobců a distributorů zemědělské a lesnické techniky. Do soutěží o nejlepší exponáty bylo přihlášeno 87 špičkových výrobků a třináct z nich získalo Grand Prix. 
Veletrh TECHAGRO je tradičním barometrem nálady na trhu a ukazuje směr vývoje v prodeji zemědělské techniky pro celou sezonu. Vysoká návštěvnost i chuť nakupovat vyslaly prodejcům příznivou zprávu a potvrzují optimistická očekávání odborníků. 
Součástí veletrhů byl rozsáhlý odborný doprovodný program, který řešil aktuální otázky sektoru. Rozvoji zahraniční obchodní spolupráce se věnoval kulatý stůl „Euroasijská ekonomická komise – Rusko-Kazachstán-Bělorusko-Česká republika“. O trendech v podpoře mladých zemědělců jednal XVIII. Sněm Společnosti mladých agrárníků ČR a perspektivou rodinných hospodářství se zabýval seminář Asociace soukromého zemědělství „Rok rodinných farem“.
V rámci veletrhu ANIMAL VETEX proběhl dvoudenní 6. středoevropský veterinární kongres s účastí 180 veterinárních odborníků z ČR i zahraničí.
Odborný doprovodný program veletrhu SILVA REGINA probíhal po celých pět dní v přednáškovém sále expozice Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně a věnoval se mj. využití dřeva ve stavebnictví, evropské lesnické politice, státní lesnické politice, inventarizaci lesů v ČR a službám vlastníkům lesů.
V rámci veletrhu BIOMASA proběhlo několik cyklů přednášek a prezentací zaměřených na problematiku kompostování, bioplynu a energetické využití dřevní hmoty. Velkou sledovanost mělo dvacet praktických ukázek drcení a štěpkování, do kterých se pokaždé zapojila technika deseti vystavujících firem. 
Veletrhy oslovily nejen odbornou, ale také širokou veřejnost, kterou na výstavišti očekával atraktivní doprovodný program připravený partnerskými organizacemi i vystavovateli. Velkému zájmu se těšila výstava hospodářských zvířat s komentovaným předváděním skotu, ovcí a koz. Um dřevorubců mohli obdivovat diváci několika show a soutěží včetně kvalifikačního závodu mistrovství ČR v dřevorubeckém sportu STIHL® TIMBERSPORTS®.
V pavilonu Z se díky spolupráci se Sdružením podnikatelů SILVAJAGD podařilo soustředit řadu loveckých a lesnických unikátů z muzejních i soukromých sbírek, mj. i jedinečné poprvé vystavené trofeje z honiteb Vojenských lesů a statků nejen z České, ale i Slovenské republiky. Představit zemědělství a lesnictví nejmladší generaci bylo smyslem akcí Zemědělství žije! a Lesní pedagogika, které přilákaly stovky dětských návštěvníků. 
Celé přízemí pavilonu E obsadila Velká včelařská výstava s rekordní účastí včelařů. Vedle pestré nabídky včelích produktů s velikonoční tematikou nabídla také cyklus včelařských přednášek.
V tiskovém středisku se v prvních čtyřech dnech akreditovalo 261 zástupců médií z osmi zemí. Zahraničních novinářů přijelo celkem 36, a to z Bulharska, Maďarska, Nizozemí, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska. 
Příští ročník veletrhů TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA a BIOMASA se uskuteční v termínu 3. až 7. dubna 2016.
Řekli o veletrzích
Marian Jurečka, ministr zemědělství ČR:
Je mi velkou ctí zahajovat tyto veletrhy. Poprvé jsem tu byl jako třináctiletý v roce 1994 a měl jsem to štěstí, že nevynechal jsem žádný z dosavadních ročníků. Jednou za dva roky jde o největší událostí v zemědělství i lesnictví. Byl bych velice rád, kdyby se k rekordnímu počtu vystavovatelů a rekordní ploše přidal i rekordní počet návštěvníků a aby se zde podařilo domluvit a uzavřít rekordní počet obchodních kontraktů. TECHAGRO slouží také k tomu, aby se lidé působící v zemědělství mohli vzájemně potkat, pohovořit, udržet stávající přátelství a dokázali agrární sektor i prostřednictvím této akce dále rozvíjet.
Miroslav Toman, prezident Agrární komory ČR:
Tyto veletrhy jsou jednou z největších zemědělských akcí v Evropě. Potkávají se tu nejenom zemědělci, ale i myslivci, strojaři, veterináři a vůbec všichni, kteří se pohybují ve venkovském prostoru, kteří se o něj starají, kterým na něm záleží a kteří ho rozvíjejí do budoucna. Jsem velmi rád, že tento veletrh dává na odiv možnosti inovací a modernizací, o to více, že nás v následujícím období čeká rozdílení peněz v rámci Programu rozvoje venkova. Snažíme se, aby velká část těchto peněz – řádově 30 procent – byla určena právě na modernizaci a na inovace, protože chceme, aby zemědělství šlo dále dopředu a aby se českým zemědělcům dařilo lépe, aby lidé měli kvalitní potraviny a aby se venkovský prostor dále rozvíjel.
Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha:
Zemědělství je v dobré kondici. Jsou tu firmy, které nejen montují, ale vyvíjejí a vyrábějí špičkovou zemědělskou techniku. Už minulý ročník byl rekordní, totéž podařilo i letos a jsem přesvědčen, že letošní ročník bude rekordní jak počtem vystavovatelů, tak počtem návštěvníků.
Dušan Benža, ředitel sekretariátu Asociace zemědělské a lesnické techniky:
Stejně jako každý ročník, i tentokrát je veletrh rekordní. Velmi pozitivně je vnímán také zahraničními návštěvníky. Vedli jsme tu řadu jednání s našimi partnery, byli tu třeba Britové, Francouzi, také zástupci veletržních správ, například Rusové tu mají vlastní stánek. Kdo ze zahraničí na našem veletrhu ještě nebyl, je překvapen jeho kvalitou, a kdo přijíždí opakovaně, jen potvrzuje, že jeho úroveň stále roste. Také naše členské firmy, se kterými jsem měl možnost mluvit, jsou spokojeny. Některé firmy mi potvrdily, že přímo na místě uzavřely kontrakty a podepsaly objednávky s novými zákazníky, což v posledních letech příliš nebývalo. Je zde vidět, že v zemědělském sektoru převládá mírný optimismus.
Oto Lasák, jednatel společnosti Lesnická práce, s.r.o.:
Letošní veletrhy byly rekordní ve všech směrech. Vyzdvihnul bych především vysokou návštěvnost. Lesníkům bych přál vytvoření srovnatelných podmínek od státu jako mají naši zemědělci. Ty by umožnily obnovu a modernizaci strojového parku, což by pomohlo především dodavatelům prací v čele s živnostníky a následně i dodavatelům strojů, kteří prakticky neprodávají. Státní zakázky se musí zbavit i nesmyslně nízkých cen za práci, které neumožňují modernizaci strojů.
Velina Dineva Petkova, majitelka a šéfredaktorka bulharského týdeníku Agrovestnik, organizátorka veletržní mise bulharských odborníků:
Na všechny udělala velký dojem vysoká návštěvnost a také její složení, protože na veletrh přijelo hodně mladých lidí a rodin s dětmi. Je vidět, že zde mladí lidé mají o tento obor zájem. Všem se moc líbí také organizace veletrhu i pozornost, která je v Brně bulharské delegaci věnována. Zajímavé je i to, že další bulharští návštěvníci přicestovali individuálně, potkala jsem tu například odborníky na živočišnou výrobu, zástupce společností New Holland a Zetor a výrobce zemědělské techniky.
Antonín Brzobohatý, jednatel společnosti S – servis bke, s. r. o.:
Na veletrhu SILVA REGINA vystavujeme pravidelně od roku 2004 pokaždé a letos jsme tady velmi spokojeni. Návštěvníků je možná až moc, ale to je samozřejmě vynikající. Jezdíme po mnoha mysliveckých výstavách, ale tolik lidí, co tady, není nikde, u nás ani v zahraničí. Jsme tady ze dvou důvodů - jednak pro radost návštěvníků, kteří si u nás mohou zastřílet, a zároveň tak propagujeme naše laserové střelnice. Fronta u nás stojí po celý den. Pochopitelně pro nás účast má i obchodní význam, vždy asi půl roku po veletrhu máme zvýšený obrat.
Pavlína Vašíčková, Úsek lesního hospodářství Ministerstva zemědělství ČR:
Lesní pedagogika je pravidelnou doprovodnou akci veletrhu SILVA REGINA, ale letos jsme ji pojali trošku jinak, rozšířili jsme prezentační prostor a věnujeme se dětem cíleně. Připravili jsme pro ně několik stanovišť, kde mohou poznat, co všechno musí lesník umět, aby se dokázal starat o les. Se zájmem návštěvníků jsme letos hodně spokojeni, první den veletrhu jsme tu měli plno od rána do večera. Teď chodí školáci a loučí se s tím, že si to tady moc užili, což vždycky potěší.
Šárka Holzbachová, vedoucí útvaru informatiky, Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti:
Na veletrhu SILVA REGINA vystavujeme pravidelně a letošní ročník vidím jako velmi úspěšný už z důvodu vysoké návštěvnosti. I na našem stánku jsme pocítili, že přišlo více lidí než při předešlých ročnících. Prezentujeme tady činnost našeho ústavu a veletrh pro nás má velký smysl jako možnost kontaktovat odbornou veřejnost. Předvádíme tady třeba explantátovou banku lesních dřevin a další věci, ke kterým se lidé jinak moc nedostanou, takže o ně byl velký zájem.
Petr Cankař, majitel společnosti ATMOS:
S veletrhem jsme maximálně spokojeni, nejenom co se týče návštěvnosti, ale i co do počtu vystavovatelů a celkové úrovně. I obchodně se nám dařilo. Jsme tady každé dva roky a jako výrobci tepelné techniky máme zákazníky jak mezi zemědělci, tak mezi lesníky a myslivci, takže pro nás to je ideální veletrh.
Jan Kadubec, vedoucí marketingového oddělení, LIEBHERR – STAVEBNÍ STROJE CZ s. r. o.:
Oproti předchozím veletrhům SILVA REGINA jsme pojali účast trochu obsáhleji a přivezli celkem pět strojů, z toho dva pro nasazení v dřevařském průmyslu a tři pro zemědělskou výrobu. Celý stánek jsme se snažili udělat příjemný pro naše zákazníky, s velkým zázemím a dostatečným prostorem na prohlídku strojů. S návštěvností jsme určitě spokojeni. I když máme zhruba dvojnásobně velký stánek než v minulosti, nikdy nebyl prázdný. Neděle byla opravdu hektická, přišly hlavně rodiny s dětmi, ale od pondělka už začala obchodní jednání a každý náš prodejce tu jednal s pozvanými zákazníky. Veletrh vyhodnotíme až po skončení, ale už teď ho návštěvností považujeme za velmi úspěšný.
Jan Šípek, marketingový manažer, STROM PRAHA a.s.:
Letošní ročník Techagra byl výborný. V naší expozici bylo stále nabito, neuvěřitelné, hlava na hlavě. Naše firma se tradičně účastní veletrhu od roku 1994, letos nebylo jednoduché zvýšit výstavní plochu, neboť bylo zcela obsazeno. Přetahovali jsme se s vystavovateli o každý kousek plochy. Veletrhy nám vyhověly, a tak jsme měli opět větší expozici než minule, asi 2000 metrů čtverečních. Základ expozice byl zaměřen na firmu John Deere. Dali jsme však prostor i dalším firmám z naší nabídky, speciály pro lesní práce jsme vystavovali v pavilonu Z. Byli jsme velmi spokojeni.
Vlastimil Zeman, manažer podpory prodeje společnosti MERIMEX s. r. o.:
Vzhledem k návštěvnosti, která je opět rekordní, jsme velice spokojeni. Na stánku je neustále plno lidí, pořád máme s kým diskutovat o novinkách, komu předvádět produkty. Počasí je také luxusní. Navázali jsme tady pár nových kontaktů, které se jeví velmi slibně, takže i z obchodního pohledu jsme spokojeni. Převážně jde o slovenské zákazníky a se dvěma z nich jsme již jednali o konkrétních kontraktech, což se nám doposud nikdy nestalo.
Josef Kučera, ředitel Svazu chovatelů českého strakatého skotu
Na TECHAGRO se vracíme po dvou letech. Za tu dobu udělali naši chovatelé velký kus práce. Loňský kontrolní rok jsme poprvé skončili s průměrnou užitkovostí nad 7000 kg mléka, čímž jsme opět potvrdili svoji špičkovou pozici v rámci Evropy. Našim partnerům máme co nabídnout, i těm, co za námi přijeli na veletrh. U vedlejšího stolu sedí kolegové z Moldávie, kteří vybírají na našich farmách jalovice pro svá stáda, na cestě k nám jsou kolegové z Uzbekistánu, velký zájem o spolupráci jsem zaznamenal minulý týden ve Vietnamu.
Ctibor Zourek, vedoucí oddělení obchodních informací, MIKROP ČEBÍN
Je vidět, že v posledních letech se zemědělské podniky konsolidovaly a mají poměrně dobré ekonomické výsledky. Projevuje se to i v zájmu o veletrh TECHAGRO, který je podle informací BVV největší akcí roku. Zájem návštěvníků je letos enormní a pociťujeme ho samozřejmě i my. Využíváme této příležitosti k setkání s našimi zákazníky i k poděkování. Naši účast v Brně hodnotím pozitivně.
Jan Bernardy, prezident Komory veterinárních lékařů ČR
Brněnský veletrh je velkou radostnou událostí, počínaje Techagrem, Středoevropským kongresem veterinárních lékařů i veletrhem Animal Vetex. Je zde k vidění spousta hospodářských zvířat, což je tady na jižní Moravě skoro vzácnost, vzhledem k tomu, jak se v posledních letech v Brně a okolí i celkově v regionu snížily početní stavy zvířat. Je to radost přijít se sem podívat.
Michal Karmazín, manažer obchodu, AGRICO
Patříme k těm firmám, které na Techagru vystavují od prvopočátku. Letošní spolupráci s Veletrhy Brno při přípravě hodnotím velmi kladně, byla vstřícná a flexibilní. Co se týče návštěvnosti, v neděli předčila očekávání a v úterý, které je tradičně zásadním a nosným dnem pro nás výrobce a dodavatele stájových technologií, se naše očekávání naplnila. Na stánku jsme diskutovali se stávajícími i novými zákazníky o projektech, které připravujeme, zaznamenali jsme například velký zájem o náš recirkulační systém chovu ryb s využitím odpadního tepla z bioplynových stanic, což je exponát, který jsme také přihlásili do soutěže o Grand Prix.
Libor Novotný, produktový manažer, BAUER
Naše společnost se orientuje zejména na export, v Brně se účastníme veletrhu hlavně proto, abychom podpořili naši značku a ukázali aktuální nabídku pro živočišnou výrobu. Máme tu jak modely farem a stájí, tak ukázky technologií, které můžeme zákazníkovi nabídnout. Ze strany návštěvníků jsme zaznamenali větší zájem o výrobu mléka, a tím pádem také o výstavbu pro dojnice a mléčné farmy. S návštěvností, především od pondělí do středy, jsme byli spokojeni.
Josef Maňásek, jednatel, GEA Farm Technologies CZ
Považujeme TECHAGRO za velmi dobrý veletrh, který zemědělcům přináší nové informace a poznatky, což je také vidět na návštěvnosti. Překvapil nás počet zájemců, kteří se zajímali o vystavené exponáty. Hlavním tahákem naší expozice byl dojící robot MIone, který jsme vystavovali poprvé a přestože zatím nemá v České republice žádnou instalaci, setkal se s velkým ohlasem, podobně jako úplná novinka v oblasti dojící techniky, systém Apollo.
František Kolář, obchodní zástupce, ALEX INDUSTRIES
V Brně jsme nabídli kompletní sortiment stájových technologií pro krávy, prasata a koně a na stánku jsme představili i novinku z oblasti ventilace u prasat, a to systém přívodu vzduchu do stáje přes přívodní distributor vzduchu, který je možné doplnit chlazením vzduchu. Zájem jsme zaznamenali také o pračky vzduchu, které naše firma umí zabudovat přímo do odtahového komína, takže nemusí mít centrální pračku vzduchu. Naše očekávání od účasti na veletrhu se naplnila, jsme spokojeni s návštěvností i s celkovým průběhem výstavy.
Petr Svadbík, obchodní manažer Pilous-pásové pily, spol. s r.o.:
Letošní veletrhy Techagro a Silva Regina byly velkou akcí, což se odrazilo i na návštěvnosti naší expozice. Bylo v ní stále nabito, zájem o naše pily byl velký. Dokonce jsme na výstavišti s některými farmáři uzavřeli i smlouvy na nákup našich menších pil na dřevo. Byli jsme spokojeni, veletrh byl pro firmu přínosem. Samozřejmě se zúčastníme i dalšího ročníku těchto veletrhů.
Vlastimil Vozník st., obchodní zástupce BV Technika, a.s.:
Tento veletrh je lepší než v německém Hannoveru a nejlepší svého druhu v Evropě. Prakticky jsme neměli čas odejít z expozice, neboť jsme se stále museli věnovat potenciálním zákazníkům. Pro firmu byla tato akce velkým přínosem a myslím, že i pro ostatní. Podle mne bude mít Techagro velký vliv na oživení prodeje zemědělské techniky, nehledě k tomu, že zde firmy navázaly nové kontakty. Jsem rád, že naše firma zde mohla prezentovat novou techniku, zejména výkonný sklízeč píce.
Petr Dlouhý, předseda představenstva HZT Technik-servis, a.s.:
Pro nás je Techagro velmi důležitá výstava, stejně jako i pro výrobce. Náš holandský partner měl zájem, abychom se v Brně prezentovali v této velké míře. Z hlediska prezentace je Techagro srovnatelný s veletrhem v Hannoveru. Firma byla se svou účastí spokojena. Na letošním ročníku byla rekordní účast vystavovatelů i návštěvníků. K vysoké návštěvnosti přispělo i dobré počasí, neboť práce na poli jsou hotovi. Do Brna se dostavil i šéf holandské firmy Trioliet, aby si sám dojednal nové kontakty v ČR. Byli jsme velmi spokojeni.
Valentíny Marek, product manager Maschio Gaspardo:
Veletrh Techagro považuji za velice profesionální. Naši expozici navštívilo hodně odborných návštěvníků, kteří strojům rozumí a vědí, co si chtějí koupit. Když vidí novou technologii, tak se ihned ptají, jak stroje fungují. Naši expozici navštívila velká řada potenciálních zákazníků, prezentace na veletrhu se vyplatila, neboť jsme ukázali, že jsme schopni nabídnout ucelený program přípravy půdy. Získali jsme také nové kontakty a utužili staré.
David Pokorný, maketingový manager, Bednar FTM s.r.o.:
Letošní veletrh Techagro byl nadměrně úspěšný, firmu velmi potěšilo, že může svou značku dostávat stále více do povědomí zemědělské veřejnosti. Letos měl náš stánek trojnásobnou kapacitu než při minulém ročníku a dobře jsme udělali. V expozici bylo totiž pořád nabito, a to lidmi, kteří mají o agrotechniku zájem. Musím zopakovat, našeho pohledu obrovský úspěch. Pokud chceme být silnými hráči na trhu, nesmíme v Brně chybět a musíme vytvořit ten nejlepší dojem.
Pavel Kouřil, pověřený obchodní zástupce firmy Krone pro Českou a Slovenskou republiku:
Považuji veletrh Techagro za velmi úspěšný. Vzhledem k vysoké návštěvnosti jsme museli objednat nové propagační materiály, neboť byl velký zájem o naši techniku. Jsme spokojeni, že jsme získali ocenění Grand Prix Techagro za automatickou kalibraci. Navštívil nás marketingový šéf z firmy Krone a prohlásil, že Techagro je menší Agritechnika, která se koná v Hannoveru. Firma je s účastí na veletrhu v Brně velice spokojena.
Mojmír Freund, marketingový manažer UNIMARCO a.s.:
Naše firma udělala dobře, že se přestěhovala z pavilonu V do pavilonu P. S tímto krokem byli spokojeni i naši zákazníci, ocenili jsme, že v tomto pavilonu se nekonala žádná show a měli jsme klid při řadě jednání, neboť tento veletrh byl takříkajíc hektický, přišlo hodně zájemců o naši techniku. Ekonomicky se veletrh pro firmu vydařil, navázali jsme řadu nových kontaktů a utužili stávající. Ty se už přímo zde rozhodli o obnově strojového parku, a to opět mechanizací, kterou dodáváme, přestože jsou v kategorii těch dražších, které se nekupují pomocí internetu. Při letošní extrémní návštěvnosti také oceňujeme organizační práci veletrhů, že zvládly nájezdy návštěvníků i parkování. Proto se mohli naši partneři dostavit k jednáním vždy včas.
Přemysl Šedivý, jednatel, AGROMEX:
Letošní veletrh se pro firmu vydařil, dokonce jsme na výstavišti uzavřeli přímé obchody. Každý den probíhala jednání se zákazníky a našimi obchodními partnery. Navštívili nás kolegové nejen z ČR, ale i z Polska, Maďarska a Slovenska. Letošní akce určitě přispěje k oživení trhu se zemědělskou technikou, podle mne se za určitou dobu zvýší prodej traktorů i další mechanizace. Svědčil o tom zájem zemědělců v těchto dnech na výstavišti.
Milan Matula, marketingový manažer, AGRALL:
Na letošním ročníku jsme byli velmi spokojeni ve všech směrech – vynikající organizace, vysoká návštěvnost a navíc obrovský zájem o naši nabídku strojů. Nepředpokládali jsme, že některé pro velký zájem, i když to nebylo naší prioritou, jsme přímo prodali na výstavišti. Prezentovali jsme devět novinek, které jsme samozřejmě představili našim obchodním kolegům. Uskutečnila se řada jednání i s novými potenciálními zákazníky.

Zdroj:bvv.cz