Hodonínští zastupitelé odmítli prodat zahrádkářům pozemky

     

Hodonín – Na hodonínském zastupitelstvu se znovu strhl boj o Kapřiska. Zástupci města řešili žádost o prodej pozemků se zahrádkami stávajícím asi dvěma desítkám nájemcům. Ti si přejí již řadu měsíců své zahrádky odkoupit. Zastupitelé však tento návrh na doporučení úředníků hlasováním zamítli.

„Komise životního prostředí už dříve doporučila pozemky ponechat v držení města pro možnost jejich průmyslového využití. I radní města souhlasili s doporučením pozemky neprodat," uvedla na zasedání zastupitelstva vedoucí majetkoprávního odboru hodonínské radnice Eva Holá.

Dotčení žadatelé tento postoj vedení radnice nechápou. „Podle mě není šance, aby pozemky v dohledné době nějaký investor koupil. Proč to tedy neprodat nám. My jsme už před čtyřiceti lety zúrodnili to smetiště, co tam tehdy bylo. Na vlastní náklady," prozradil původní nájemce Josef Střecha.

Odpad všeho druhu, kupříkladu elektrody, který se tehdy v tomto místě na Kapřiskách válel, museli zkulturnit i za pomoci buldozerů. Po letech si chtěli půdu pojistit vlastnictvím.

Na jejich obranu na zastupitelstvu vystoupili někteří opoziční zastupitelé. Ani jim se nezamlouvá postoj úředníků a vedení radnice. „Zahrádkáři se celé ty roky o pozemky starali. Navezli tam zeminu, udělali rozvody vody. Nevidím důvod proč by jim město nemělo část pozemků prodat," uvedl zastupitel za Změnu Vítězslav Krabička. Sám si myslí, že daná lokalita není pro investory lákavá.

„Jedná se o úzký 25metrový pás. Navíc jde nad pozemky vedení vysokého napětí. Pro průmyslové využití tam nevidím šanci," dodal Krabička.

Podle dalších členů opozice jsou navíc v místě ztížené zakládací geologické podmínky, kvůli nimž by investoři neměli o lokalitu zájem.

S tím zase nesouhlasí odpůrci prodeje. Podle nich uživatelům nic nebrání v užívání. Z pohledu strategického využití pozemků v budoucnu jsou však proti prodeji.

Starosta Hodonína za Nezávislé Igor Taptič potvrdil, že uvedené místo je v územním plánu zaneseno jako rezerva pro výrobu. „Je pravda, že zahrádkáři tam leccos vytvořili. V dohledné době také nevidím žádný projekt, který by tam měl vzniknout. A proto se zahrádkáři nemusí bát, že o své zahrádky přijdou," kontroval protestujícím zastupitelům starosta.

Jedinou útěchou zahrádkářům jsou tedy nové nájemní smlouvy. Pronájmy totiž skončili už v červenci. Podle Evy Holé jsou s jednotlivými zahrádkáři připravovány smlouvy nové.

Dvacítka uživatelů zahrádek v Kapřiskách už začátkem dubna podala na hodonínský majetkoprávní odbor žádosti o přiměřené nájemné kvůli nízké bonitě půdy a o prodej užívaných pozemků.

Znalecký posudek nyní odhadl cenu za pronájem na jednu korunu za metr čtvereční na rok. Prodejní cena, která je už pro zahrádkáře bezpředmětná, je dvaatřicet korun za metr čtvereční.

Autor: Přemysl Spěvák, zdroj: iregiony.cz