Horké a suché léto až příliš svědčí kůrovci

     

Letošní velmi teplé a suché léto urychlilo vývoj kůrovců a umožnilo jim výrazně zvýšit jejich počty. Právě v této době je možné v lesních porostech vidět jednotlivé smrky či skupiny smrků s opadávajícím jehličím a odlupující se kůrou. 

V opadané kůře se nachází malé otvory o průměru asi dva milimetry a v lýku pod kůrou množství malých chodbiček. „To jsou známky, že les napadl kůrovec. Majitel lesa, ve kterém jsou stromy napadeny, musí provést opatření k zamezení dalšího šíření kůrovce,“ uvádí Libor Chromek z oddělení lesního hospodářství jihlavského magistrátu.
Prohlídku lesa je nutné provádět dvakrát do měsíce až do podzimu. Rizikovými lokalitami pro výskyt kůrovce jsou především osluněné porostní stěny a porosty trpící přísuškem. Usychající stromy napadené kůrovci je nutné ihned kácet, asanovat a odvést z lesa. „Doporučujeme, aby majitelé udržovali kontakt se svým odborným lesním hospodářem a okamžitě reagovali na jeho rady a pokyny ohledně zpracování a asanace napadeného kůrovcového dříví,“ pokračuje Libor Chromek. Drobní vlastníci lesů získají kontakty na odborné lesní hospodáře v ORP Jihlava na stránkách města Jihlavy zde.
Důsledná prevence a pravidelná kontrola porostů umožňuje včasnou a účinnou asanaci aktivního kůrovcového dříví, tj. stromů a vývratů, které jsou kůrovcem napadeny, ale kde kůrovec vývoj ještě nedokončil. Indikátorem napadení stromu kůrovcem je výskyt drtinek a ronění pryskyřice v okolí závrtů v kůře. Silně napadený strom postupně vlivem přerušení vodivých pletiv lýka žírem larev 
a brouků žloutne a usychá a koncem vývoje kůrovce z něj postupně začíná opadávat i kůra. Vrchol koruny ale může zůstat stále zelený. 
„Nejstarší, nejpoužívanější a stále účinnou metodou asanace napadeného dříví je jeho pokácení
a vyvezení mimo lesní porosty k následnému zpracování. Přitom je třeba dbát na to, aby bylo dříví zpracováno před dokončením vývoje kůrovce,“ připomíná Libor Chromek. 
Pokud se pod kůrou vyskytuje již tzv. žlutý brouk, je nutné bezodkladně přistoupit k odkornění kmenů nebo jejich chemické asanaci. Odkornění je třeba provést buď mechanickým způsobem zaručujícím rozdrcení kůry včetně žlutých brouků (např. adaptérem na motorovou pilu) nebo ručně na plachty
a následně kůru pečlivě shrabat a spálit (žlutý brouk je schopen dokončit vývoj i v oloupané kůře nebo v hrabance). Dalším způsobem asanace je nástřik kůry kmenu kontaktním insekticidem, kdy dospělý brouk při prokousávání kůry ošetřené insekticidem hyne. 
„Přes všechna výše uvedená opatření je možné v příštím roce očekávat silnou gradaci kůrovců. Vyzýváme majitele lesů, aby nenechali stav lesa dojít až ke kůrovcové kalamitě,“ varuje Libor Chromek z odboru životního prostředí. V případě dotazů je možné se obrátit i na pracovníky magistrátu města Jihlavy, odboru životního prostředí, oddělení lesního hospodářství a myslivosti.
Ochrana lesa je řešena v zákoně o lesích č. 289/1995 Sb., a to v § 32 a 33 kde jsou stanoveny povinnosti vlastníků lesa v ochraně lesa. Neplněním těchto povinností se vlastníci lesa vystavují postihu ze strany orgánů státní správy lesů a inspekce životního prostředí.

Zdroj: iregiony.cz