Hradec Králové hostil mezinárodní konferenci ovocnářů z celé Evropy

     

Hradec Králové – Východočeská metropole hostila o víkendu mezinárodní konferenci drobných ovocnářů. Na akci se sjelo 120 pomologů z celé České republiky a 60 účastníků ze Slovenska, Německa, Rakouska a Švýcarska.

V hradeckém hotelu Černigov hovořili o nových trendech v ovocnářství, ale i o záchraně regionálních odrůd ovoce.
Velký ohlas vzbudila převratná přednáška profesora Borise Kršky ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Představil v ní nové odrůdy meruněk rezistentních vůči viru šarky švestek, na které pěstitelé mnoho roků čekali. „Šarka švestek je totiž významným limitujícím faktorem pro zakládání nových výsadeb ovocných stromů. Za posledních 30 let bylo na snižování výskytu šarky švestek vynaloženo celosvětově 10 miliard eur," řekla Zdeňka Jankovičová z pořádajícího Českého zahrádkářského svazu.
Zájem vyvolaly i přednášky na téma ořešáku, jedním z hlavních témat konference však byly ovocné turistické stezky. „V Evropě se velmi osvědčilo propojení naučných stezek s místní gastronomickou nabídkou. Oblíbenými se rovněž stávají tematické stezky," řekl zástupce Bavorské pomologické společnosti Josef Wittmann.

Zdroj: iregiony.cz