Hrádek se zazelenal: Ve městě vysadili 270 stromů a keřů

     

Hrádek nad Nisou - Původní české dřeviny se pomalu ale jistě vracejí do krajiny. Například v příhraničním Hrádku nad Nisou zašli tak daleko, že z nově vysazených lip vytvoří bránu, kterou se bude do města přijíždět. Stromy byly vysazeny 11. května a bude se čekat, až povyrostou a zmohutní, aby naplnily slíbený dojem .

„Stromy nahradily staré lípy, které musely být v minulosti pokáceny. Jedna z nových lip byla vysazena na druhé straně silnice. Záměrem, se kterým přišla před časem skupina mladých studentů architektury, je aby stromy v budoucny vytvořily na tomto místě vstupní bránu do města," potvrdil mluvčí města Vít Štrupl.

Místo stojí za návštěvu již nyní, když jsou stromy ještě malé. V jejich stínu se nachází Zámecký kříž, který byl renovován v roce 2007. Místo, které je nejvýše položeným v Hrádku nad Nisou, nabízí výhled na Lužické hory. Doplněno bude ještě novou lavičkou. První trojice lip byla vysazena díky spolupráci s obecně prospěšnou společností Čmelák, která stromy zakoupila. Nešlo o jediné dřeviny, které se v Hrádku objevily: V rámci projektu „Sázíme původní druhy stromů a keřů, které by z české krajiny neměly vymizet" bylo v minulých dnech ve městě vysazeno 270 nových stromů a 160 keřů. „Pestrá směs buků, dubů, javorů klen a mléč, jilmů a planých hrušní doplnila stávající aleje a vytvořila několik zcela nových stromořadí podél ulic a cyklostezek," dodal Vít Štrupl.
Autor: Tomáš Lánský, zdroj: iregiony.cz