Inflace v Česku vzrostla, zdražovaly především potraviny

     

Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Uvedl to ČSÚ. Analytici podobný vývoj očekávali.

Tento vývoj ovlivnilo především zvýšení cen potravin, alkoholu a tabáku. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 0,6 procenta, což je o 0,5procentního bodu více než v prosinci 2015.
Nejvíce zdražila zelenina (o 6,1 procenta), nealkoholické nápoje (3,8 %), mléko (2,2 %), jogurty (o 2,8 procenta), oleje a tuky (o 2,9 procenta). Výrazně rostly ceny alkoholu, nejvíce vína (o 7,3 procenta). U lihovin to bylo o 5,6 procenta, u piva se ceny zvýšily o 4,1 procenta.
V oddíle bydlení vzrostly zejména ceny elektřiny o 1,2 procenta, stočného o 3,3 procenta. Ceny zemního plynu a ceny tepla klesly shodně o 0,5 procenta. Růst cen v oddíle rekreace a kultura byl důsledkem zvýšení zejména cen dovolených s komplexními službami o 6,2 procenta. Vzrostly ceny drogistického zboží pro osobní hygienu o 2,2 procenta a ceny kosmetického zboží o 2,5 procenta.
„Současný vývoj naše očekávání překonal,“ sdělil Novinkám Viktor Zeisel z Komerční banky. Důvodem je podle jeho slov vyšší růst cen v oddíle potravin a administrativních cen. Nízké ceny energií na burzách se neprojevily ve výraznějším poklesu cen nákladů pro domácnosti.
Cenový růst zůstane podle jeho slov i po většinu letošního roku utlumený. „Očekáváme, že inflace se bude držet nízko po první tři čtvrtletí tohoto roku,“ řekl. V posledním čtvrtletí by měla podle něj zrychlovat a k inflačnímu cíli ČNB ve výši dvou procent by se měla podle jeho názoru dostat na přelomu letošního a příštího roku. „Očekáváme, že ČNB na rostoucí inflaci na konci roku zareaguje zrušením intervenčního režimu v prvním čtvrtletí příštího roku. To odpovídá i předpokladu bankovní rady,“ uzavřel.
„Bylo to plně v souladu s naším odhadem, desetinku nad očekáváním trhu a naopak desetinku pod prognózou ČNB,“ uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank. Ani struktura podle něj významněji nepřekvapila.
„Čekáme, že inflace v ČR až do září setrvá pod procentem a v závěru roku vzroste na 1,8 procenta. Tato prognóza však předpokládá růst ceny ropy k 50 USD/barel. Opuštění režimu kontroly kurzu nad EUR/CZK 27,0 čekáme nadále v prvním čtvrtletí 2017,“ uzavřel Brožka.
Výrazný růst inflace nečeká ani ekonomický analytik ČSOB Petr Dufek. „Pokud nebudeme předpokládat nějaký ropný šok, tak se inflace může dostat nad jedno procento v průběhu podzimních měsíců,“ řekl.
V podobném duchu reagoval také Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. „Pokud se v závěru letošního roku bude inflace pohybovat nad procentem, bude to asi maximum možného, co lze v letošním roce očekávat,“ řekl.

Zdroj: novinky.cz