Informace pro vlastníky a uživatele půdy

     

Novelou zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, je upraven § 3aa, kterým je stanovena evidence objektů a evidence ekologicky významných prvků. Tato úprava nahrazuje dříve prováděnou evidenci krajinných prvků. Dále § 3p výše uvedeného zákona stanoví postup evidence ekologicky významných prvků a jejích aktualizace. Zaevidování ekologicky významného prvku nebo aktualizaci v evidenci ekologicky významných prvků včetně ukončení jeho evidence provádí Regionální odbory SZIF na základě vlastního nebo přijatého podnětu.

Krajinné prvky v evidenci krajinných prvků podle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona k 1. lednu 2015, se považují za ekologicky významné prvky v evidenci ekologicky významných prvků podle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona 1. ledna 2015.
V souladu s nařízením vlády č. 307/2014 Sb., o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů se v průběhu evidence zohledňují následující kategorie krajinných prvků: meze, terasy, travnaté údolnice, skupiny dřevin, stromořadí a solitérní dřeviny. Tento výčet je od roku 2015 rozšířen o krajinný prvek příkop. Jeho definice zní: Příkopem se rozumí útvar liniového typu široký nejvýše 6 metrů, jehož hlavní funkcí je přerušení délky svahu zachycením vody s jejím odvedením nebo zasáknutím.
U každého zaevidovaného prvku jsou zaznamenány základní údaje, jako jsou identifikační číslo, druh, příslušnost k půdnímu bloku, příslušnost k dílu půdního bloku, výměra a náležitosti stanovené nařízením vlády, kterými jsou údaje o možnosti jeho vyhrazení jako plochy v ekologickém zájmu.
Veškeré informace budou dostupné v evidenci využití půdy dle uživatelských vztahů (LPIS) a to buď prostřednictvím příslušných Regionálních odborů SZIF, nebo na veřejně přístupné verzi Portálu farmáře.

Zdroj: eagri.cz