Inspektoři při kontrolách objevili přehřáté klobásy i sýry

     

Inspektoři Státní veterinární inspekce (SVS) nezaháleli a také v minulých teplých dnech podnikali na farmářských trzích či v prodejnách kontroly, při nichž objevili mnohé nedostatky. Třeba takové, kdy masné výrobky i sýry byly vystaveny nadměrným teplotám, jak uvedl mluvčí SVS Josef Duben.

Například na farmářských trzích v Praze na Pankráci inspektoři zjistili, že zde prodejce nabízel 30 kilogramů různých francouzských klobásek, ale výrobky byly vystaveny přímému slunečnímu záření s teplotou nad 35 °C.

„Podobně v Plzeňském kraji, na farmářském trhu ve Zbirohu, nabízeli tři kilogramy pařených a uzených sýrů při teplotách nad 30 °C, navíc bez dokladu o nabytí, o výrobci a o době spotřeby a o teplotě uchování,“ sdělil Duben.

Na tom samém místě nabízel další prodejce zhruba deset kilogramů různých uzenin, párků, špekáčků, točeného salámu a klobás. „Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na 0 až 5 °C, byla naměřena teplota 15,4 až 19,6 °C,“ připomněl Duben.
Špatné či vůbec žádné označení

V Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně masa v Hlučíně výsekové hovězí maso, které nebylo vůbec označeno.

V Jihomoravském kraji objevili taktéž na farmářských trzích nedostatečné údaje u zásilky 450 vajec z Polska. „U 18 kilogramů pařených sýrů ze Slovenska nebyl doložen doklad o původu zboží,“ doplnil Duben.

Ve Středočeském kraji prověřili inspektoři zásilku 80 kilogramů Mnichovy klobásy z Polska a prokázali přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.

Podle mluvčího bylo zahájeno v jednotlivých případech správní řízení o uložení pokuty. Výrobky inspektoři pochopitelně nedovolili nadále prodávat.

Zdroj: novinky.cz