Jedna stavba, jedno razítko. Nový zákon má zjednodušit stavební povolení

     

Nový zákon zrychlí povolení ke stavbě. Vše se má odehrát v jednom kroku. Jeho součástí mají být i povolení třeba od hygieniků či hasičů. Dají se ale čekat průtahy při schvalování.

Kvůli obzvlášť složité stavbě musí nyní investor získat souhlas až od čtyřicítky úřadů.
Ale i v případě, že se třeba majitel zahrady rozhodne postavit si dům, čeká ho vyřízení územního a stavebního povolení a ještě musí získat souhlas s napojením na kanalizaci. Investoři plýtvají kvůli vleklým řízením časem i penězi, úředníci se zase v pravidlech přeplněných výjimkami špatně orientují.
Od poloviny příštího roku by měla všem ulevit novela stavebního zákona – cílem je, aby jedna stavba vyžadovala jen jedno povolení.
„Zrychlení přinese zejména sloučení územního a stavebního řízení,“ říká Veronika Vároši, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, které změnu chystá.
Zatím investoři, ať už jde o developera, stát nebo někoho, kdo si chce postavit rodinný dům, musejí nejdřív sehnat razítko, kterým stavbu „umístí“ do krajiny. Pak si jdou pro stavební povolení. Čím je stavba složitější, tím víc povinných pochůzek po úřadech přibývá.
Do budoucna se vše odehraje v jednom kroku, jehož součástí mají být i povolení třeba od hygieniků, hasičů nebo potvrzující, že budova nepoškodí životní prostředí.
„Mělo by to být přehlednější a jednodušší i pro zcela nezkušeného stavebníka, který si buduje dům jednou za život. Vše se dozví na jednom místě, kde se také vše rozhodne,“ říká Daniel Vondrouš, odborník ekologické organizace Zelený kruh. Podle něj se pak v pravidlech lépe vyzná i veřejnost a úředníci budou dělat méně chyb.
Jednoduché stavby bude povolovat (jejich umístění i konkrétní podobu) obecný stavební úřad. To znamená, že například zájemce o nový dům na své zahradě odnese všechny dokumenty na příslušný odbor městského úřadu tam, kde bydlí.
Ven pak vyjde s jedním papírem, který mu zaručí, že může stavět.
Složitější stavby – například dálnice nebo rozšíření jaderné elektrárny Temelín – přejdou pod speciální režim. Dopravní stavby bude schvalovat ministerstvo dopravy, energetické ministerstvo průmyslu.
Ale i tady bude o všem rozhodovat jeden úřad, protože ministerstva budou moci nově vydávat i územní povolení. U náročných infrastrukturních projektů – třeba ropovodu – se počítá s tím, že investor může požádat, aby se umístění a stavba řešily zvlášť. V takových případech se totiž vyplatí nejdřív získat územní „razítko“ a až pak se pustit do drahé stavební dokumentace.
Zástupci byznysu jsou spokojeni s tím, jak chce ministerstvo pro místní rozvoj ulehčit stavařům život. „Je to krok správným směrem. S průtahy při povolování se do určité míry setkává každá větší stavba,“ říká Ivana Pečinková z Hospodářské komory. Jediná obava panuje z toho, aby se projednávání zákona nezdrželo v parlamentu. Vláda plánuje, že nová pravidla mají platit od července roku 2016.
„Tvrdím, že to bude malý zázrak, když se to podaří od ledna 2017,“ nevěří termínu Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.
A průtahy se dají čekat, protože sloučení do jednoho kroku ubírá veřejnosti jednu z možností, kdy může projekt napadnout u soudu. Teď se mohou ti, kteří se záměrem nesouhlasí, bránit po územním a pak i stavebním povolení. Po novele to půjde až ve chvíli, kdy projekt získá celkové povolení.
Navíc se zkrátí doba, po kterou si lze na záměr stěžovat – dnes jsou to tři roky od chvíle, kdy projekt dostal zelenou. Zatím není jasné, jak se lhůta zkrátí, ministerstvo pro místní rozvoj hovoří o tom, že bude roční.
Autorka: Kateřina Surmanová, zdroj: ihned.cz