Jednání o rozpočtové krizi v americkém Senátu pokračují pomalu

     

Šéfové obou hlavních stran v americkém Senátu v neděli pokračovali v jednáních o ukončení rozpočtové krize ve Spojených státech, kde je kvůli ní omezena či úplně přerušena činnost řady federálních institucí a statisíce státních zaměstnanců musely nastoupit na neplacenou dovolenou.

Reid v neděli vyjádřil přesvědčení, že se rozpočtovou krizi podaří vyřešit. Šéf republikánské menšiny Mitch McConnell demokraty vyzval, aby podpořili plán na řešení krize a ponechali přitom v platnosti výdajové škrty.
Spojené státy kvůli rozpočtové krizi a hrozící neschopnosti splácet své závazky hrají o čas. Zákonodárcům se zatím nepodařilo dospět k dohodě o odblokování vládních financí, a úřady tak 13 dní fungují v omezeném režimu. Ve čtvrtek navíc vyprší lhůta pro zvýšení takzvaného dluhového stropu. Spojeným státům hrozí, že poté přestanou mít peníze na splácení mezinárodních závazků. To by mohlo mít podle ekonomů vážné důsledky pro ekonomiky jiných zemí.
Republikáni a demokraté v Senátu, a nyní i ve Sněmovně reprezentantů, se podle všeho shodují, že dluhový strop by se měl zvýšit a činnost úřadů vrátit k normálu, neshodli se však zatím na podmínkách, za jakých by k tomu mělo dojít.
Muž číslo dvě mezi senátními demokraty Dick Durbin v neděli uvedl, že Reid a Mitch McConnell se v jednáních zaměřují na především na výši výdajů pro příští fiskální rok, období zvýšeného dluhového stropu a míru automatických rozpočtových škrtů, které se rozběhly v minulých měsících.
Demokraté chtějí zvýšit dluhový strop na období do března nebo dubna příštího roku. Pokud jde o úroveň vládních výdajů, je potřeba najít kompromis mezi částkou 1,058 biliónu USD, kterou požadují demokraté, a 988 miliardami USD, kterým dávají přednost republikáni. Dalším problematickým bodem při vyjednávání je to, zda případná dohoda o federálním rozpočtu bude zahrnovat automatické výdajové škrty, které začaly platit v březnu, nebo zda je omezí či zruší.
Jakoukoli dohodu, která vzejde ze Senátu, ale ještě bude muset potvrdit dolní komora Kongresu, kde mají většinu republikáni.
"Jsem přesvědčený, že republikáni umožní vládě otevřít (federální úřady) a prodlouží schopnost této země platit své účty," uvedl dnes podle agentury Reuters Reid.
Jeho republikánský protějšek v Senátu Mitch McConnell mezitím vyzval demokraty, aby podpořili plán obou stran na řešení krize, a ponechali přitom v platnosti opatření na výdajové škrty ve vládních programech. Plán počítá se snížením jedné z daní spojené s prezidentovou zdravotní reformou a se zlepšením pojistek proti podvodům při revizi zákona o zdravotním pojištění. Demokraté v sobotu tento plán odmítli a požadují větší úlevy v systému paušálních škrtů, takzvaném sekvestru.
Analytici finančních trhů v pátek čekali, že napjatě sledované drama o víkendu dospěje k výsledku. Hledání řešení však podle všeho pokračuje jen velmi pomalu, strany by k dohodě mohly krizi nakonec vyřešit až na poslední chvíli. Experti varují, že optimismus z trhů by mezitím mohl vyprchat.

Zdroj: novinky.cz