Jsme pro úpravu kritérií u PUZČ

     
U uplynulých dnech organizace Společnost mladých agrárníků ČR společně s Asociací soukromého zemědělství ČR zaslala Řídícímu orgánu EAFRD Ministerstva zemědělství České republiky stanovisko týkající se úpravy podmínek opatření programu rozvoje venkova Předčasné ukončení zemědělské činnosti. Učinili jsme tak po jednání Pracovní skupiny k danému opatření, kdy chceme dosáhnout snížení hranice příjmů ze zemědělské prvovýroby žadatele ve třech letech předcházejících podání žádosti o dotaci. Stávající Pravidla ;platí již téměř 17 měsíců a za tu dobu se prokázalo, že celá řada zemědělských podnikatelů nemůže využít tohoto programu právě z důvodu nedosažení daného limitu. S ohledem na výrobně lokální rozdíly zemědělské prvovýroby považujeme nastavený limit za příliš vysoký. Úplně znění dopisu vám předkládáme.

Společné stanovisko Společnosti mladých agrárníků České republiky a Asociace soukromého zemědělství ve věci úpravy kritérií opatření Předčasné ukončení zemědělské činnosti

Naše organizace se po společných konzultacích rozhodly požádat Řídící orgán Ministerstva zemědělství ČR o úpravu podmínek opatření Předčasné ukončení zemědělské činnosti ( dále jen PUZČ ), a sice ve věci podmínky ustanovené v hl. 4 bod 6 Pravidel: “ …postupitel … prokáže, že v posledních 3 letech bezprostředně předcházejících kalendářnímu roku, v němž podal Žádost o dotaci, dosáhl jeho příjem ze zemědělské prvovýroby (včetně zpracování vlastních produktů) průměrně 500 000 Kč za rok.; C“

Náš společný návrh spočívá ve snížení uvedené částky, kterou je postupitel povinen dosáhnout v průměru v posledních 3 letech, na úroveň 350 000 Kč.

Odůvodnění:

Toto stanovisko obou organizací se opírá o zkušenosti našich členů, kteří hospodaří v méně příznivých oblastech LFA, případně se zabývají činností s vysokou přidanou hodnotou. Tito žadatelé nesplňují podmínky programu a nedochází tak k důležitému stimulu generační obměny českých zemědělských podnikatelů. Nastavení hranice průměrného příjmu 500 000 Kč/rok považujeme za nerespektování reálného stavu českého zemědělství – například podle šetření Českého statistického úřadu byl ekonomický výkon na jednoho pracovníka v zemědělství v roce 2007 v Karlovarském kraji 312 tisíc korun, v kraji Libereckém pak 350 tisíc korun. Vznikají tak celé regiony potencionálních žadatelů, kteří nepředávají své farmy svým nástupcům. Zemědělci z regionů, které jsou půdně, klimaticky a tím pádem i ekonomicky znevýhodněni, jsou tedy zcela vyloučeni z možnosti žádat o tento titul. Hospodaří tedy nadále, čímž zvyšují průměrný věk zemědělců jak v absolutním čísle, tak i v kategorii 60 a více let. Navíc mladí zemědělci, kteří by měli zájem začít hospodařit, nemají volnou půdu a raději odcházejí do jiných oborů, což má dopad i na další opatření Programu rozvoje venkova, potažmo sektor jako takový.