K rekultivaci skládky v Lutopecnách má přispět dotace

     

Kroměříž – Starou ekologickou zátěž v podobě bývalé městské skládky v katastru obce Lutopecny chce vyřešit kroměřížská radnice. Skládkování v této lokalitě je již sice řadu let ukončeno, ale doposud nedošlo k plnohodnotné rekultivaci. V rámci Operačního programu Životní prostředí nyní radnice může o dotaci na rekultivaci starých skládek požádat, čehož hodlají zastupitelé města využít. Proto také na svém jednání 28. června schválili přípravu žádosti o dotaci na Rekultivaci skládky v Lutopecnách a dofinancování projektu ve výši deseti procent nákladů z rozpočtu města.

„Rekultivace skládky v Lutopecnách, která sice leží v katastru sousední obce, ale patří městu Kroměříži, se už řeší řadu let. Problémem ale byly hlavně majetkové vztahy pozemků, na kterých skládka leží. Ty byly v současné době konečně vyřešeny a probíhá územní řízení," uvedla starostka Daniela Hebnarová. Odhad nákladů na rekultivaci skládky o rozloze 5,5 ha činí přibližně 130 milionů korun. „Po konzultaci se Státním fondem životního prostředí a podle zkušeností s obdobnými výběrovými řízeními na rekultivace skládek můžeme předpokládat, že náklady na realizaci lze o třetinu až polovinu původně plánovaných nákladů snížit," poznamenala starostka.

Skládka v bývalé cihelně u Lutopecen je rozsáhlá jak plošně, tak výškou a objemem uložených odpadů. Skládkování odpadů přitom původně nebylo povoleno, jednalo se tedy o černé skládkování. Od osmdesátých let dvacátého století zde probíhalo nahodilé ukládání různého odpadu do vytěženého prostoru bývalého hliníku cihelny, někdy i mimo něj. Od roku 1988 pak pokračovalo neřízené ukládání komunálního a stavebního odpadu. Od roku 1992 do konce roku 1996 byla skládka provozována dle zvláštních podmínek a bylo zde povoleno ukládat pouze stavební a inertní odpad. Od roku 1996 už pokračovalo ukládání stavebních a inertních odpadů jen v rámci rekultivace. Na ukončené skládce byl sice urovnán povrch, nebyla ale plně dokončena technická ani biologická rekultivace.

Autor: Irena Krcháková, zdroj:iRegiony.cz