Kam za zvířaty? No přece na Linhart. Je tam i vzdělávací areál

     

Karlovy Vary - Dříve vyhlášená výletní restaurace Linhart dostala nový kabátek. A nejen to. V její blízkosti vznikl i vzdělávací areál zaměřený na životní prostředí, kde díky dvěma mostům budete moci sledovat zvěř v jejím přirozeném prostředí.

„Chtěli jsme více propojit lidi s přírodou, i proto vznikl tento nápad," řekl ředitel Lázeňských lesů Evžen Krejčí při prohlídce. Oba mosty v některých bodech dosahují uctivých šesti metrů a délka obou dvou dohromady přesahuje 750 metrů.
Celá konstrukce nestojí na betonových základech, jak by se předpokládalo, ale na ocelových vrutech. „I v rámci šetření jsme sáhli po tomto kroku, a když se podívám zpět, bylo to skvělé řešení," prozradil Krejčí s tím, že kolegové z podobného areálu v Německu chtěli sáhnout po podobném kroku, ale německé zákony to zakazují. „Navíc víme o jednom parku, který je na hranicích Rakouska a Německa, a na rakouské straně to řešili stejně jako my," směje se Krejčí.
Celý vzdělávací areál se rozkládá na 57 hektarech a do budoucna nabídne pohled na desítky kusů zvěře. „Nejprve musíme začít s méně kusy, jelikož na plný počet zatím není více peněz, ale věříme, že se nám zvířata rozmnoží vlastní aktivitou," dodává.
Celá rekonstrukce areálu, včetně bývalého hostince Linhart, byla financována z příhraničního fondu Ziel 3, a to částkou 24 milionů korun. „Jednu třetinu budov jsme museli strhnout. Ty, co zbyly, budou využívány jako galerie či kanceláře, které budou sloužit správci areálu," uzavřel Krejčí.
Slavnostní otevření je naplánováno na tuto sobotu od 12 do 17 hodin.
Autor: Petr Toman - Karlovarský deník, zdroj: iregiony.cz