Katastry nemovitostí praskají ve švech, lidé mají obavy z nového zákoníku

     

Lidé vzali před koncem roku katastry nemovitostí útokem. Jen v Praze úředníci řeší až čtyřnásobné množství žádostí o změnu, podobné je to i v jiných větších městech. V úterý to řekl předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) Karel Večeře.

Důvodem jsou zřejmě obavy lidí z nového občanského zákoníku, který přinese řadu změn, například prodloužení doby vyřízení vkladu na katastru. Kvůli náporu žadatelů o zápis úřady prodloužily otevírací hodiny.
"Přestože za prosinec ještě nemáme oficiální data, tak mohu potvrdit, že například v Praze evidujeme v těchto dnech trojnásobek až čtyřnásobek lidí, kteří chtějí podat nějaké změny," řekl předseda Večeře s tím, že podobné je to i v jiných městech.
Jakub Hrbáč z realitní společnosti Re/Max Plus potvrzuje, že velké fronty jsou například i v Brně, kde je čekací lhůta i několikahodinová. "Podle pracovníků tohoto úřadu je počet žádostí podávaných v těchto dnech zhruba trojnásobný oproti předchozím rokům," poznamenal Hrbáč s tím, že nápor nejspíš vydrží až do konce roku.
Že se lidé musí připravit na delší čekání a fronty, upozornil i Večeře. "V těchto dnech nejsou odbaveni, jak jsou zvyklí, tedy v průměru do 15 minut. Nyní se to natahuje až na hodiny," připustil Večeře.
Za přepážkami už kvůli tomu úřaduje více lidí. "Na podatelnách, které to umožňují, jsme nasadili více zaměstnanců. Navíc pořadové lístky vydáváme až do konce pracovní doby a vyřizujeme tak dlouho, dokud ten den všechno nevyřešíme. Pracovní doba se tak může prodloužit o hodinu až dvě," uvedl Večeře.
Podle Hrbáče za dlouhé fronty na katastrech nemovitostí mohou obavy lidí z nového občanského zákoníku. "Ten přinese řadu zásadních změn. Například kromě prodloužení doby vyřízení vkladu na katastru se také zvýší poplatek za tyto služby. Řada lidí se tak snaží využít možnosti podání žádosti o změnu v katastru nebo vyřízení dalších restů za stávajících podmínek. Rozhodující totiž není datum vyřízení žádosti, ale datum jejího podání," poznamenal Hrbáč.
Předseda Večeře ale podobné obavy krotí a ze strašení lidí viní média. "Panuje nejistota, co bude po Novém roce. U běžných realitních obchodů je tato nejistota zbytečná. Běžné převody domů a bytů se nijak nezkomplikují," oponuje obecné představě Večeře, který nicméně připouští, že se celý proces prodlouží. Katastrální úřad totiž nově o každé změně bude muset informovat přímo majitele uvedeného v registru a vyčkat určitou dobu, aby mohl případně reagovat.

Zdroj: novinky.cz