Kdo hledá letní brigádu, ještě má šanci

     

Hledat brigádu na poslední chvíli nemusí znamenat marnou snahu. Ačkoli mnoho pozic už je obsazených, záskoky za dovolené poptávají firmy teprve nyní. Personalisté z pracovního portálu džob.cz radí studentům, aby se nebáli navštívit potenciální zaměstnavatele osobně a třeba opakovaně.

„Pokud srovnáme počet brigádnických míst před rokem 2008 se současností, musíme uznat, že příležitostí k nalezení příjemné brigády na léto je celkově osmkrát méně. Podnikatelé však usilovně bojují s nepříznivými podmínkami a oproti loňsku se počet nabídek navýšil o 6,2 procenta,“ uvedla Weronika Kondziolková z džob.cz.
Největší zájem je o zážitkové brigády

Studenti tradičně nejvíc prahnou po pozicích v administrativě, od kterých si slibují zkušenosti pro budoucí působení na pracovním trhu. Na vrcholu obliby letních brigád se drží také oddychové práce spojené se zážitky, nejčastěji hostesing nebo stánkový prodej na koupalištích, festivalech a v zoo.

Malý, až skoro mizivý zájem je naopak o brigády, při nichž mají pracovníci možnost získat větší finanční odměnu výměnou za konkrétní obchodní výkon s prokazatelnými výsledky.
Chtějí předem vědět, na čem jsou

„Mladí Češi jsou zvyklí na hodinovou sazbu, chtějí mít jistotu a dopředu si spočítat, jakou sumu si vydělají. Přitom brigády s ohodnocením vázaným na výsledky představují pro studenty jedinečnou šanci vyzkoušet si nezávazně činnost obchodu, poznat pohyby trhu a zorientovat se v zavedených obchodních procesech,“ upozornila Kondziolková.

S aktivním přístupem není na hledání brigády nikdy pozdě. Nezbytným základem je podle Kondziolkové sledování volných pracovních pozic na internetu a v inzertních novinách; rozsáhlé nabídky volných míst uvádějí personální agentury také přímo na svých domovských webech.

„V neposlední řadě je důležité překonat počáteční stud a se stručným CV chodit přímo do firem, obchodů, organizací a specializovaných agentur, čímž student prezentuje svou nápaditost, inteligentní drzost a chuť pracovat,“ zdůrazňuje Weronika Kondziolková.

Zdroj: novinky.cz