Klíšťata mají žně. Hlídejte si zarudnutí

     

Teplicko - Právě máme počasí, jaké mají klíšťata ráda. Jejich aktivita v posledních dvou týdnech je velmi vysoká, opakovaně dosahuje nejvyšších stupňů. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před zvýšeným rizikem nákazy klíšťovým zánětem mozku a lymskou boreliózou.

Zatím jen dvě onemocnění klíšťovou encefalitidou eviduje Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem. „Encefalitidou se nakazil muž z Chomutova a žena z Ústí nad Labem. U muže jde o těžší průběh nemoci. Sezóna teprve začíná a problém s klíšťaty se bude stupňovat," řekl ředitel krajské hygieny Josef Trmal a dodal: „Pakliže člověku místo po kousnutí klíštětem zarudne a vytvoří se mu kolem ranky červená skvrna o průměru větším než 5 cm, tak by měl navštívit lékaře."

Primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý je toho názoru, že první vrchol aktivity klíšťat je nyní, další pak v září. V těchto obdobích se většinou nakazí nejvíce lidí.

„Ale chytit infikované klíště může člověk i kdykoli jindy a to prakticky kdekoli. Třeba v příměstském parku nebo na sídlišti," tvrdí Dlouhý.

Zatímco proti borelióze není jiná ochrana než vhodný oděv a repelenty, proti obvykle závažnější encefalitidě, která ročně v republice postihne 600 až 1 tisíc lidí, je nejúčinnější prevencí očkování. Podle lékařů by jej měli zvážit hlavně ti, kteří tráví hodně času v přírodě, tedy turisté, zahrádkáři, rybáři, houbaři i pejskaři. „Počet zájemců o očkování ale spíše klesá. Zřejmě zde hraje roli ekonomická stránka," soudí Dlouhý. Očkovat lze podle Trmala po celý rok, i v době, kdy už jsou klíšťata aktivní.Odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) radí při nejvyšším devátém a desátém stupni vůbec nevstupovat do lesů, chodit jen po zpevněných cestách, užít repelent a večer po vycházce a pak znovu ráno prohlédnout celé tělo. Předpověď pro aktivitu klíšťat najdete na webu ČHMÚ.

Jak nejlépe odstranit klíště?
1. Přisáté klíště odstraňujte s pomocí gumových rukavic. Nejlepšími nástroji jsou speciální kleštičky nebo pinzeta.

2.Nejdříve parazita zakápněte desinfekcí a chvíli počkejte.
3. Poté ho uchopte pinzetou co nejblíže k povrchu kůže a viklavými pohyby jej pomalu a opatrně vytáhněte z kůže.
4. Místo přisátí je vhodné opět potřít desinfekcí. Klíště zlikvidujte bezpečným způsobem (např. spláchnutím do WC, nebo spálením).

Zdroj: iregiony.cz