Konkurenceschopnost českého zemědělství v rámci EU

     

Institut pro politiku a společnost pořádal ve čtvrtek 4. února 2016 veřejnou debatu na téma Konkurenceschopnost českého zemědělství v rámci EU, které se aktivně zúčastnil i prezident Společnosti mladých agrárníků České republiky Petr Mahr. Akce se konala pod záštitou pana poslance a místopředsedy výboru pro potraviny a živočišnou výrobu Pavla Šrámka (ANO), který debatu rovněž moderoval. Pozvání přijalo hned několik zajímavých řečníků. Pozvání přijal také Pavel Sekáč, náměstek ministra zemědělství, Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR, Zdeněk Jandejsek, generální ředitel firmy Rabbit a Bohumil Belada, viceprezident Agrární komory ČR. V neposlední řadě se k problematice vyjádřil také Jaroslav Faltýnek, poslanec (ANO) a předseda Zemědělského výboru PS.

Podle Belady je problematiku konkurenceschopnosti českého zemědělství možné popsat pomocí čtyř pilířů: dotace, rentabilita výroby, omezení v předpisech a netarifní opatření. Nízké dotace byly označeny za veliký problém všemi řečníky. Česká republika je totiž oproti ostatním zemím západní Evropy příjemcem mnohem menších dotací pro oblast zemědělství, což výrazně snižuje její konkurenceschopnost vůči těmto státům i globálně. Byl dokonce vysloven názor, že by Brusel měl dotace pro ČR zvýšit ze současných 15 % na 25 %. Co se týče netarifních opatření, v ČR téměř nefungují, ačkoli Agrární komora vyvíjí tlak na řadu českých ministerstev o kontrolu dováženého zboží celním úřadem a obecně na zpřísnění podmínek (což by ve svém důsledku rovněž vedlo k posílení konkurenceschopnosti). To do jisté míry potvrdil i Jaroslav Faltýnek, který vnímá jako veliký problém skutečnost, že je Česká republika vnímána jako odbytiště zemědělských výrobků (především) zemí západní Evropy. Toto tvrzení stvrdil Zdeněk Jandejsek skrze údaje v číslech. Jasně poukázal na to, že země západní Evropy vyrábí produkty za menší náklady, ale mají větší zisk.
Panelisté se naopak velmi pozitivně vyjadřovali k rentabilitě výroby, odkazovali na české špičkové odborníky a zvyšování produktivity práce. Tomu oponoval Martin Pýcha, který upozornil na stále nedostatečný poměr kvalifikovaných pracovníků v oboru, zejména pak mladých lidí se zájmem o daný sektor. Kromě lidí je pro konkurenceschopnost podle něj zásadním půda a kapitál. Pýcha připomněl svůj návrh na regulaci obchodování s půdou (podobně jako v západních zemích EU). Kapitálu by dle něj prospělo sdružování se do větších odbytových organizací, které by snadněji čelili konkurenčním tlakům ze zahraničí.
Videozáznam celého jednání je k dispozici zde.

Zdroj: politikaspolecnost.cz