Kotel je třeba zkontrolovat do konce prosince, jinak hrozí pokuta až 20 tisíc

     

Ti, kteří mají jako zdroj tepla kotel na pevná paliva, mají čas už jen do konce prosince na to, aby si nechali udělat kontrolu. Jejich povinnou revizi zavedla v září 2012 novela zákona o ochraně ovzduší a do konce letošního roku jí podle ministerstva životního prostředí musí projít zhruba 500 tisíc topenišť.

Kontroly se vztahují na topná zařízení s příkonem od deseti do 300 kilowattů a teplovodním okruhem, tedy na většinu kotlů na uhlí, dřevo nebo jiná pevná paliva v rodinných domech určených nejen k trvalému bydlišti, ale i rekreaci. Revize je povinná i pro krbové vložky, pokud jsou připojené na radiátory a spadají do tepelného příkonu deset kilowattů a výše.

Seznam kontrolorů, kteří jsou oprávněni tyto kontroly provádět, je dostupný na stránkách Asociace podniků topenářské techniky. V průběhu kontroly zkoumá revizní technik kompletně celý kotel, jeho celistvost a těsnost, řídící jednotku, regulátor a havarijní termostat. Zjistí také, co a jak se v kotli spaluje.

Základní prohlídka zabere zhruba hodinu, její cena není stanovena zákonem, podle ministerstva se ale pohybuje mezi 600 až 1500 korunami. Po revizi vystaví technik doklad o kontrole, kterým se pak lidé mohou prokázat při případné výzvě z úřadu.

Podle ministerstva je cílem povinných revizí přispět ke snížení množství vypouštěných škodlivých emisí, a tím i zdravotních rizik. Potvrzení o kontrole si bude od nového roku moci vyžádat úřad města nebo obce a v případě nedodržení této povinnosti hrozí pokuta až 20 000 korun.

Nejpozději po dvou letech je pak nutné revizi kotle pravidelně zopakovat.

Autorka: , zdroj: iregiony.cz