Krávu lapit nestačili. A tak způsobila havárii

     

Kaplicko – Pouhý okamžik může stačit k tomu, aby se z poklidného zvířete náhle stala nekontrolovatelná, málem smrtící zbraň.

O tom se znovu ve středu kolem půl jedenácté večer přesvědčil řidič toyoty, které na rovném úseku mezinárodního silničního tahu E55 nedaleko Kaplice zkřížila cestu čtyřletá kráva.

Následky jsou tragické. Zvíře uhynulo a šofér zdemolovaného auta se zranil.

Zvíře podle chovatele uteklo nešťastnou náhodou. Pavel Svoboda, jednatel společnosti Zemav Rybník, které kráva patřila, uvedl, že dobytče uniklo v rámci běžné veterinární kontroly z takzvané fixační klece. „Poté prorazilo zábranu u kotce a vydalo se do terénu,“ popsal Pavel Svoboda.

Ač potom pracovníci Zemavu po krávě několik hodin pátrali, o čemž informovali i policii, zvíře se do tmy najít nepodařilo. „Pak už nám jen volali policisté, že zvíře vběhlo na silnici před projíždějící auto,“ doplnil Pavel Svoboda.

Tato nehoda však není jediným karambolem svého druhu z poslední doby. To vyvolává spekulace o tom, že dobytek chovaný podél hlavních silničních tahů může být pro řidiče doslova smrtící pastí.

Už začátkem března na druhé straně regionu, nedaleko Holkova, narazil zájezdový autobus za tmy do stáda krav. Řidič vozidla, kterým se z Rakouska domů vraceli účastníci lyžařského zájezdu, podle svých slov spatřil krávy až na poslední chvíli za zatáčkou a už nestačil zabrzdit.

Výsledek? Náhradní řidič, který seděl vepředu vpravo, utrpěl těžké zranění, další tři lidé se zranili lehce. Náraz autobusu usmrtil osm krav, devátou musel utratit veterinář.

Ačkoliv vyšetřování nehody ještě není uzavřeno, neboť podle mluvčího policie Milana Bajcury kriminalisté stále vyslýchají svědky a čekají na vypracování znaleckých posudků, už pár dní po nehodě vyjádřil majitel stáda domněnku, že krávy na silnici někdo pustil úmyslně.
Pavel Talíř, předseda Zemědělského družstva Netřebice, které skot vlastnilo, tento svůj názor zopakoval. „Trváme na tom, že to byl něčí úmysl,“ řekl.

Zkušenost s nezvanými hosty v zemědělském areálu má ostatně už i Pavel Svoboda ze Zemavu Rybník. „Třeba vloni v prosinci někdo neoprávněně vnikl na naši farmu v Omlenici, naházel do kotců fotbalové míče a nechal otevřené zábrany. Zvířata naštěstí utekla jen do ohraničené ohrady,“ popsal Pavel Svoboda.

Zodpovědnost za svá zvířata ovšem nese majitel. Policejní mluvčí Milan Bajcura však upozornil, že každý případ, při němž zvířata zůstanou bez dohledu a páchají škody na majetku či zdraví, se posuzuje individuálně.

„Když například dobytek znenadání vběhne na silnici, může jít o přestupek proti bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu, ale i o přečin obecného ohrožení z nedbalosti či ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě přečinu zákon stanoví tresty odnětí svobody od šesti měsíců až do osmi let,“ uvedl Milan Bajcura.

Speciální kontroly v souvislosti s množícími se případy srážek vozidel s dobytkem policie nechystá. „Policisté jsou všeobecně ve styku s místní samosprávou v rámci koordinačních dohod. Není však z výkonu úřední pravomoci možné kontrolovat jednotlivé výběhy, farmy a jiná zařízení, zda je porušeno oplocení. To může dělat místní samospráva a především majitel,“ sdělil Milan Bajcura. Dodal, že policie nebude ani zvlášť kontrolovat lokality, kde se pohybuje hospodářské zvířectvo.
Autor: Martin Tröster, zdroj:iregiony.cz