Krize se na Němcích nepodepsala, jsou rekordně bohatí

     

Celkový peněžní majetek německých domácností se ve druhém čtvrtletí vyšplhal na rekordních 4,8 biliónu eur (asi 120 biliónů korun), což odpovídá zhruba stům státních rozpočtů České republiky. Vyplývá to z údajů německé centrální banky, podle níž jsou tak Němci navzdory krizi bohatí jako nikdy předtím.

Průměrně má každá německá domácnost v bankovních úsporách, cenných papírech nebo v pohledávkách u pojišťoven téměř 60 000 eur (asi 1,5 miliónu korun). Do peněžního majetku se navíc nezapočítává vlastnictví nemovitostí, aut či umění.

Jeho souhrnná výše podle centrální banky meziročně vzrostla o 101,5 miliardy eur (asi 2,5 biliónu korun). Oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku se ale zvýšila jen asi o 39 miliard eur. Toto znatelné zpomalení růstu bankéři přičítají výrazným propadům kurzů na kapitálových trzích mezi dubnem a červnem, které podle nich Němce připravily o zhruba 30 miliard eur.

Druhým důvodem je podle Bundesbanky opatrnost v nakládání s úsporami. V nejistých časech se Němci ve zvýšené míře uchylují k méně rizikovým produktům a své peníze nejčastěji ukládali na spořících nebo běžných účtech i za cenu, že je kvůli současným nízkým úrokům tolik nezhodnotí.

Ve druhém kvartálu zadlužení domácností vzrostlo o necelých sedm miliard eur na celkových více než 1,5 biliónu eur (asi 37 biliónů korun).

Autor: ČTK, zdroj: novinky.cz