Ledoví muži se podepsali na bramborách

     

Domažlicko - Ranní mrazíky letos nenadělaly takové škody jako vloni. Stromy zatím vypadají nepoškozené, ale nezakryté brambory pomrzly. Kdo neměl přikryté brambory, přišel o ně. Zmrzlí muži, kteří letos udeřili v plné síle, zlikvidovali v převážné většině právě brambory na poli.

„Brambory, které jsem zahrnul zemí, jsou v pořádku, ty ostatní pomrzly," postěžoval si nad zčernalými natěmi brambor Jiří Dufek z Pasečnice.

Stromy a jahody snad ranní mrazíky přežily bez úhony.

„Brambory jsou citlivé a hodně pomrzly. Na stromech a jahodách není ještě žádná škoda vidět. U ovocných stromů to poznáme za několik týdnů, u jahod se to ukáže tak za tři dny," řekl Alexandr Kubáček, předseda okresního svazu zahrádkářů s tím, že samozřejmě záleží na tom, jak byly kde mrazy silné.

„My jsme měli v Horšovském Týně u řeky minus jedna a to už brambory spálilo. Věřím, že na jiných plodinách nebudou velké škody, jako tomu bylo například vloni. To klesly teploty až k minus sedmi a omrzly i jabloně, broskve a meruňky," pokračuje Kubáček.

Kdo byl nedočkavý, vysadil ven rajčata a nepřišel o ně, může mluvit o štěstí. Musí je však bezpodmínečně přikrýt. Ranní mrazíky by měly vydržet až do soboty.

„Radil bych přikrýt, co se dá. Pokud to není možné, mohou se stromy, jahody a kytičky, jako jsou například cynie, uchránit před mrazem i postřikem vodou. Při rozjasnění dokáže teplota klesnou to dobrých pět stupňů. Takže, když je v pět hodin ráno -1, je dobré stromy a jahody postříkat vodou, která je teplejší a trochu to srazí," dodal Kubáček.

„Brambory jsme ještě neměli vzešlé, což bylo štěstí. Tím nemáme žádné škody. Trochu problém bude s kukuřicí. Tam k určitému stresu došlo. Zřejmě se zbrzdí vývoj, ale ani zde nepočítáme s velkými škodami. Mrazíky nebyly velké, pouze stupeň pod bodem mrazu," řekl předseda Agrima Draženov Miloš Hammer.
Autor: Helena Bauerová, zdroj: iregiony.cz