Lesy ČR čekají vyšší zisk

     

Státní podnik Lesy ČR (LČR) letos čeká zvýšení hrubého zisku o 220 milionů korun na dosud nejvyšších 5,5 miliardy korun. Za první tři čtvrtletí letošního roku hrubý zisk podniku dosáhl 4,85 miliardy korun, což bylo meziročně o 120 milionů korun méně. Informoval o tom mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Podnik uvedl, že za poslední čtyři roky kumulovaně vydělal 14 miliard korun a navýšil volné peníze pro potřebu státního rozpočtu o 10,3 miliardy korun na současných 15,8 miliardy korun. Zisků v řádu miliard korun podnik dosahuje od roku 2010. Předtím měl zisky ve stovkách milionů. Jen okrajově se Lesy ČR v tiskové zprávě dotkly problému nedávného krachu největšího obchodního partnera podniku, společnosti Less & Forest. "Byly nastaveny pro podnik ekonomicky výhodné parametry lesnických tendrů a zavedeny bankovní garance pro krytí pohledávek z obchodního styku, které se již osvědčily v praxi při insolvenci jednoho smluvního partnera," uvedly LČR.
V insolvenčním řízení s firmou Less & Forest si Lesy ČR nárokují pohledávky ve výši zhruba 1,3 miliardy korun. Holding Less přitom tvrdí, že se dostal do potíží kvůli významným investicím i obchodním sporům s Lesy ČR. Státní podnik to ale odmítá.
Zvýšení svých zisků Lesy ČR přičítají restrukturalizačnímu programu a novému systému tendrů a prodeje dřeva. Vítězné lesnické firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu, dřevo od podniku za vysoutěženou cenu kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat.

Autor: Fialová Zuzana,zdroj: agroweb.cz