Levné máslo za 15 korun bude i příští týden. Platba mobilem nutná

     

Čtvrtku másla, tedy tradiční 250g balení, si mohou v Praze pořídit zákazníci ze speciálního automatu za 15 korun. Má to však háček, akci mohou využít jen ti, kteří platí bezkontaktně mobilem pomocí služby Android Pay. Automat bude stát na Masarykově nádraží i příští týden.

Automat na pražské Masarykovo nádraží umístila společnost Mastercard ve spolupráci s bankou Moneta Money Bank, ale dostupný je pro zákazníky všech bank, které nově podporují placení mobilem pomocí systému Android Pay. Jsou to vedle už zmíněné Monety také, mBank J&T Banka a Komerční banka.

Automat zvaný Máslomat je plný kostek 250gramového másla od Madety (s maximální kapacitou 200 kusů) a stačí přiložit mobil s operačním systémem Android, který je pomocí aplikace jedné z bank propojený s vaší kreditní kartou, a máslo je vaše. Pořízení aplikace je zdarma, stejně tak za platbu nejsou žádné další poplatky, jako kdybyste platili běžnou kreditní kartou.

Akce na máslo za 15 korun (které je běžně v supermarketech k dostání za 50 i více korun) měla být původně omezena pouze do tohoto pátku. V provozu však bude i následující týden, konkrétně mezi pondělím 11. prosince a čtvrtkem 14. prosince.

Nemusíte se ovšem bát, že by někdo máslo v automatu vykoupil, pracovníci na stánku u automatu nám sdělili, že máslo poctivě doplňují. Počet kostek, které si lidé mohou najednou koupit, je omezen na 3 kusy na den. Stánek stojí v hale Masarykova nádraží směrem k východu do Havlíčkovy ulice.

Česko je v první dvacítce zemí, kde se systém spouští. Slovensko by mělo podle společnosti následovat v dohledné době. Android Pay už dva roky funguje například v USA.

Jednou z podmínek podpory Android Pay je mít zařízení s Androidem 4.4 a vyšším. Přístroj také musí podporovat systém NFC, aby se mohlo zařízení zkontaktovat s mobilem. Podíl uživatelů Androidu se starší verzí systému (nižší než Android 4.4) je celosvětově kolem sedmi procent, v Česku by měl být nižší.

Systém je podle Googlu bezpečný. Metoda by neměla odesílat při platbě číslo platební karty a neměla by ho ani ukládat do telefonu. Při platbě by se měl vytvořit virtuální kód, který se přiřadí k jednotlivé transakci. U nízkých částek stačí telefon „probudit“, při platbě nad 500 korun bude třeba zadat PIN nebo odemknout obrazovku.

Zdroj: mobil.idnes.cz